14 februari 2005 door Merit Tabbers

Mijn kind eet slecht en groeit niet goed. Afwachten of actie ondernemen? (18 mnd)

Mijn dochter van 18 maanden eet erg slecht. Ze kan wel goed kauwen, maar het lijkt wel of ze geen zin heeft om te eten. Soms eet ze 's ochtends alleen pap en de rest van de dag niets. Ze is verder goed gezond en actief.

Bij de geboorte woog ze 4 kilo en nu 8,75 kilo. De groei werd minder met 6 maanden (bij de introductie van vast voedsel). Ik doe alles volgens het boekje, geen snoep of veel drinken, op vaste tijden eten.

Mijn vraag is: moet ik het rustig afwachten, of moet ik actie ondernemen?

Antwoord

Slecht eten hoeft op zich geen ramp te zijn. Veel kinderen eten slecht, zonder dat je daar ook maar iets van merkt. Maar als je er wél iets van merkt, bijvoorbeeld doordat je kind opvallend veel ziek is, of slecht groeit, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

U vertelt dat uw dochter vanaf een bepaald moment minder goed is gaan groeien. Hoe komt dat? Een afnemende groei kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • onvoldoende intake (inname) van voedsel;
  • toegenomen verlies, bijvoorbeeld door diarree;
  • een verhoogde behoefte (met name bij ziektes).

In uw geval lijkt het te gaan om de eerste oorzaak, namelijk onvoldoende inname van voedsel. Ook dit kan vele oorzaken hebben.

Wat ik helaas miste, is informatie over de lengtegroei van uw dochter. Er wordt altijd gekeken naar het gewicht in verhouding tot de lengte (en ook naar de lengte alleen). Ik weet dus niet hoe uw dochter precies afbuigt. Daarom zou ik dit voor de zekerheid door de huisarts laten bekijken. Hij of zij kan u dan vertellen of het nodig is om een kinderarts te raadplegen.

U vertelt dat uw dochter actief is en er gezond uitziet. Dat is prettig, want dan is er meestal niets ergs aan de hand.

Wie weet kunt u (nadat u bij de huisarts bent geweest) volstaan met een bezoek aan een diëtist of diëtiste. Die kan u handige tips voor extra calorieën geven.

Lees ook: