Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

18 oktober 2002 door Nanny Gortzak

Mijn kind weigert alle melk. Is dat erg? (11 mnd)

Mijn zoontje van bijna 11 maanden heeft tot nu toe borstvoeding gehad, maar sinds hij vorige week ziek is geweest, weigert hij de borst. Voor de zekerheid blijf ik wel nog even kolven.

Mijn probleem is dat hij ook geen andere melk wil drinken. Niet uit de beker, en niet uit de fles. Zelfs de borstvoeding niet, en ook geen karnemelk of pap. Alleen 's avonds wil hij wel 2 danoontjes hebben (ca. 100 ml).

Echt álles heb ik nu geprobeerd, maar helaas.

Mijn vraag is nu eigenlijk: is dit heel erg, of kan hij nu wel met iets minder melk toe?

Het geworstel en gehuil om een glas melk naar binnen te krijgen ben ik eerlijk gezegd zat. Ik heb gehoord dat ze na 1 jaar nog maar één glas melk op een dag hoeven te hebben. Hij is bijna 1 (op 6 weken na) en hij eet dus verder echt alles, ook het toetje. Kunt u mij raad geven?

Antwoord

Melk is niet per se noodzakelijk in een gezonde voeding. Maar als er geen melk wordt gedronken, dan moeten de vitamines, mineralen en eiwitten die normaal naar binnen komen via de melk, vervangen worden door andere voedingsmiddelen. U kunt dit het best bespreken met een arts of een diëtist(e).

Maar vóór het zover komt, is er nog best het een en ander te doen. Datgene wat u beschrijft, komt namelijk vaker voor na een ziekte, en er zijn allerlei remedies voor.

Zuigelingen-staking

Van nature zullen de meeste kinderen niet onder een jaar uit zichzelf stoppen met de borstvoeding. Wanneer een baby plotseling stopt met drinken aan de borst, en daarbij een ongelukkige indruk maakt, dan is er sprake van een zuigelingen-staking.

Een zuigelingen-staking is geen spontane manier van spenen (afbouwen), maar wordt vaak door moeder en kind als een noodsituatie ervaren.

Een zuigelingen-staking kan ontstaan in de volgende gevallen:

  • tijdens of na een ziekte;
  • wanneer een kind pijn heeft;
  • wanneer een kind erg geschrokken is tijdens het drinken aan de borst;
  • bij smaakverandering van de melk door medicijngebruik;
  • bij zwangerschap;
  • bij aankomende menstruatie.

Ongelukkig?

Uit uw verhaal kan ik niet goed opmaken of uw zoon ongelukkig is met de huidige situatie. In ieder geval probeert u met kolven de productie gaande te houden, voor het geval uw zoon weer aan de borst wil drinken.

Het kolven houdt de productie gaande, zodat uw zoon ook daadwerkelijk melk zal proeven als hij weer aan de borst gaat.

Huid-op-huid contact

Wat u kunt doen, is regelmatig huid-op-huid contact aanbieden, op verschillende momenten van de dag.

U kunt bijvoorbeeld voor en na het slapen samen op bed spelen met ontbloot bovenlijf, terwijl uw zoon alleen zijn luier aanheeft.

Als u dat wilt, kunt u samen in bad of onder de douche gaan. U kunt de middagslaapjes samen op het grote bed doorbrengen en proberen of uw zoon bij het inslapen of wakker worden de borst wil. Ook tijdens de slaap – wanneer uw zoon wat onrustig gedrag vertoont – kunt u proberen om hem aan te leggen.

Toetje van afgekolfde melk

Uw zoon wil geen melk drinken en eet alleen een toetje als melkproduct. U zou dus kunnen proberen of u een toetje kunt maken van uw afgekolfde melk.

Bijvoorbeeld:

  • een milkshake;
  • pannenkoeken;
  • ingevroren als ijsje, eventueel met wat gepureerd fruit of limonade-siroop;
  • chocolademelk.