14 december 2007 door Sanderijn van der Doef

Mijn kind wil seks met alle vrouwen in zijn buurt. Wat moet ik doen? (3 jr)

Mijn zoon van 3 jaar, bijna 4, wil seks met mij (zijn moeder), zijn oma en zijn zusje van 10 jaar. Hij zegt duidelijk: "Mijn piemel in jouw plasser". Hij gaat ook op je rijden en heeft dan een kleine stijve. Hij werd boos op oma toen ze hem van zich aftrok. Even later wou hij haar onderbroek naar beneden trekken.

Hij zegt dat hij stiekem seks heeft met zijn zus. Help! Is het normaal op deze leeftijd om zo op deze manier met seks bezig te zijn?

Toen hij seks wilde met mij, heb ik hem gevraagd hoe dat dan moest. Waarop hij antwoordde: "met mijn piemel in jouw plasser". Ik heb hem toen bij me genomen en ik heb hem verteld dat je dat pas doet als je groter en ouder bent. En dat je het niet doet met je mama, je zus, je oma, of je papa. Daarna vulde hij zelf aan: "en ook niet met omi of de buurvrouw". Nee, dat was voor hem wel duidelijk. En nog geen 4 dagen later wilde hij met oma...

Wat moet ik doen?

Antwoord

Het lijkt erop dat uw zoon in een fase zit waarin hij bezig is zijn grenzen te verkennen. Dat is iets wat echt bij deze leeftijd past. Sommige kinderen doen het door steeds "waarom?" te vragen bij alles wat er gezegd wordt, andere kinderen door op alles "nee" te zeggen, en weer andere kinderen door precies het tegenovergestelde te doen van wat er gevraagd wordt.

Uw zoontje is zijn grenzen aan het uitproberen met seks. Hij heeft ontdekt dat zijn moeder en zijn oma geïrriteerd of verontwaardigd reageren als hij zegt dat hij seks met ze wil, of als hij zegt dat hij het stiekem met zijn zusje doet. Natuurlijk is dat iets waar je wel even van opkijkt, en waar hij dus een hoop succes mee kan behalen.

Heel spannend

U vertelde dat hij voortdurend "met mijn piemel in jouw plasser" roept. Ongetwijfeld heeft hij zoiets gehoord van anderen. Misschien van een grote broer of van zijn eigen zusje van 10. Of anders van grote kinderen buiten.

Tegenwoordig is het voor kinderen niet moeilijk om dingen over seks te horen of te zien, zelfs al op jonge leeftijd. Dat hij daarvoor nog te jong is, is duidelijk. Aan de ene kant weet hij waarschijnlijk niet goed waar hij het over heeft, maar weet hij wel dat hij er zijn omgeving flink mee op stang kan jagen. Aan de andere kant kan hij al duidelijk uitleggen wat seks is (piemel in plasser). Toen hij dat voor het eerst van iemand hoorde, heeft hij meteen begrepen dat het over iets heel spannends gaat.

Ik zou eens proberen na te gaan of na te vragen waar hij dit gehoord zou kunnen hebben. Als hij het van oudere kinderen (op straat of in de buurt) heeft, moet u zich afvragen of deze kinderen voor hem niet te oud gezelschap zijn.

Seksueel opvoeden

Tegelijkertijd zult u hem moeten leren dat hij nóch volwassenen nóch andere kinderen hiermee moet lastig vallen. Dat heet 'seksueel opvoeden'. U kunt hem leren dat oma zijn gedrag niet leuk vindt (en andere kinderen ook niet).

U bent daar gelukkig al mee bezig en dat doet u ook op een prima manier. Dat hij niet meteen reageert zoals u zou willen, moet u niet ontmoedigen! Hij weet nu eenmaal dat hij met deze opmerkingen en dit gedrag zijn moeder lekker boos kan maken en dat is gewoon onweerstaanbaar voor hem. Het hoort, zoals gezegd, bij de leeftijd.

Maar door stug vol te houden dat hij dit niet mag doen, gaat de lol er wel van af en zal dit gedrag op den duur vanzelf verdwijnen.