17 januari 2002 door Nanny Gortzak

Mijn melk is waterig en groenig - heeft het nog zin om door te gaan? (7 mnd)

Mijn zoontje is bijna 7 maanden en krijgt nu nog één keer per dag borstvoeding; de derde voeding (van vier) op een dag. Omdat hij erg snel afgeleid is, kolf ik deze voeding af (200 ml) en geef ik het uit een fles.

Nu heb ik de indruk dat deze melk erg waterig is en wat groenig van kleur. Ook vult het blijkbaar niet goed, want hij blijft daarna wat huilerig. Ik moet hem dan meteen zijn warme maaltijd geven.

Nu vraag ik mij af waarom het er zo groenig/waterig uitziet en of het nog wel zin heeft om dit te geven. Ik heb wel snel afgebouwd, in 1½ week van volledige bv naar slechts 1 keer. Eigenlijk wil ik zo nog wel even doorgaan, tenzij er geen meerwaarde meer is voor deze laatste borstvoeding.

Antwoord

U vraagt zich af waar de kleur van uw huidige melk vandaan komt en of hij nog waardevol is voor uw kind. Het antwoord luidt, kort samengevat, als volgt: de kleur zegt niets, en het is nog steeds zinvol om door te gaan. Het snelle afbouwen speelt echter wel een belangrijke rol bij het gedrag van uw kind. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat zit.

Alle kleuren van de regenboog

Moedermelk kan vele kleuren aannemen. Dat kan komen door het dieet van de moeder, door medicijnen, of het gebruik van bepaalde vitamine-preparaten. Roze, gele, groenige, blauwige, zelfs zwartige melk komt allemaal voor.

Soms kan het kleuren van de melk komen door omstandigheden in de borst, bijvoorbeeld wanneer er een borstontsteking is geweest. Meestal kleurt de melk dan geel, net zoals in de eerste dagen na de geboorte van de baby. Maar ook door afbouwen kan de melk een andere kleur krijgen.

Kleurverandering door snelle afname van de hoeveelheid

Wanneer de melkproductie snel afneemt, kan er kleurverandering optreden. Dit kan echter geen kwaad.

Wanneer de hoeveelheid melk afneemt, neemt verhoudingsgewijs het gehalte van sommige stoffen in de melk toe, waaronder afweerstoffen, vitamines en mineralen.

Smaakverandering

Behalve kleurverschil kan de snelle afname ook aanleiding zijn tot smaakverschil. Daardoor kan de baby soms wat mopperig reageren op de melk die hij krijgt. Het is anders dan hij gewend is.

De kwaliteit van deze melk is echter prima en zeker de moeite waard om te geven.

Waterig

U schrijft dat u de voeding die uw zoontje nog krijgt, afkolft. Grappig is, dat wanneer moeders niet kolven, zij zelden weten hoe de kleur of 'dikte' van hun melk is. Zij maken zich er dan ook helemaal geen zorgen om, en terecht.

Moedermelk heeft gauw de neiging om er waterig uit te zien; toch bevat het een behoorlijke hoeveelheid vetten.

Kolven

Wel is het zo dat kolven invloed kan hebben op de hoeveelheid vet: hoe beter het kolven lukt, hoe meer achtermelk een moeder kan kolven. En achtermelk is vetter.

U zou kunnen proberen of er aan het eind van de kolf-sessie door masseren van de borsten nog wat melk te winnen valt. Dit is dan heel vette melk, waardoor de melk wat verzadigder wordt.

Zeker als u nu kolft tot u 200 cc heeft en dan stopt, zal kolven met nog extra massage (tot er echt niets meer uit de borst komt) als resultaat hebben dat de melk vetter wordt.

Snel afbouwen

U schrijft dat u in anderhalve week van volledige voeding naar één voeding heeft afgebouwd. Dat is behoorlijk snel.

Het kan daardoor zijn dat uw zoontje het drinken aan de borst mist en daardoor wat huilerig of ontevreden is. Maar ook al is hij aan de borst onrustig: voor hem is het een vertrouwde, veilige plek waar hij te eten krijgt (of kreeg).

De onrust verhelpen

U kunt proberen of de onrust te verhelpen is door uw zoontje aan de borst te laten drinken. Als dit niet kan, of als u dit niet wilt, dan kunt u proberen of hij gebaat is bij extra aandacht; door spelletjes, knuffelen of meer tijd op schoot.