Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

29 oktober 2004 door Nanny Gortzak

Mijn melkproductie lijkt terug te lopen. Hoe los ik dat op? (10 weken)

Mijn zoontje is bijna 10 weken oud en krijgt volledig borstvoeding. Omdat er bij mijn man in de familie allergieën voorkomen, wil ik het geven van borstvoeding zo lang mogelijk, maar in ieder geval een half jaar volhouden.

De eerste anderhalve maand leek ik meer melk te hebben dan mijn zoontje nodig had. Er was na een voeding genoeg over om met behulp van een kolf een voorraadje aan te leggen in de diepvries, zodat ik eens wat langer van huis kan zijn als dat nodig is.

Momenteel lukt het echter nauwelijks meer om nog extra melk af te kolven. Na het voeden komt er uit de eerste borst eigenlijk niks meer (soms nog 10 ml) en uit de tweede borst nog maar 20 tot 30 ml. Sinds een week lijken mijn borsten na het voeden helemaal leeg.

Ook drinkt mijn zoontje nu standaard uit twee borsten (5 tot 10 minuten per borst), terwijl hij tot voor kort vaak aan één borst genoeg had. Nu vraag ik mij af of hij nog wel genoeg kan drinken.

Nu hij (om de 3, 4 uur) twee borsten leegdrinkt, mis ik ook het volle gevoel in mijn borsten wanneer het weer tijd is voor een voeding.

Al met al heb ik op dit moment erg weinig vertrouwen in mijn eigen borsten en ben ik bang dat mijn borstvoeding terug aan het lopen is. Is dit mogelijk?

Kan dit samenhangen met de vermoeidheid als gevolg van de gebroken nachten (mijn zoontje is de laatste twee weken verkouden, waardoor hij 's nachts vaak wakker is en ik dus ook)?

En wat kan ik doen om de productie te verhogen zodat er ook nog wat overblijft om een diepvries-voorraadje te kolven?

Antwoord

U vraagt zich af of uw melkproductie terugloopt en hoe u een voorraadje melk in de vriezer kunt opbouwen. Beide vragen zal ik voor u beantwoorden. De rode draad daarin is dat het normaal is wat er bij gebeurt, en dat het ook niet erg is.

Het volle gevoel verdwijnt

Als uw baby in het begin genoeg had aan één borst, terwijl hij er nu twee wil, dan is dat niet vreemd.

Bij veel moeders is er kort na de bevalling – als de melkproductie op gang komt – sprake van een overproductie. Enerzijds groeit een baby naar deze productie toe, doordat de baby bij het zwaarder worden (de eerste weken) steeds meer melk zal gaan drinken. Anderzijds zullen de borsten efficiënter gaan werken, wat betekent dat zij ongeveer de hoeveelheid melk gaan aanmaken die nodig is.

In de praktijk betekent dat dat bij de meeste moeders het volle, gestuwde gevoel in de borsten na een aantal weken weg zal zijn. Doordat de vraag en het aanbod beter op elkaar afgestemd zijn, voelt u nu niet meer het volle, gespannen gevoel van het begin. Dat is prettig, want overvolle borsten kunnen vervelend aanvoelen en ook loopt u groter risico op verstopte melkkanalen en borstontsteking.

Sneller klaar dan voorheen

U vraagt zich af of uw zoon voldoende kan drinken aan de borst, omdat hij sneller klaar is dan voorheen. Ik denk dat hij wel voldoende krijgt. Naarmate baby's ouder worden, kunnen ze meestal efficiënter drinken. Hoewel de voedingen korter kunnen zijn dan in het begin, wil dit zeker niet zeggen dat de baby daardoor minder drinkt.

Zolang uw zoon tevreden is en goed groeit, hoeft u niet bang te zijn voor het teruglopen van de voeding.

Mocht u denken dat hij vaker wil drinken doordat uw melkproductie terugloopt, dan kunt u hem vaker laten drinken om de melkproductie weer op peil te brengen. Goed eten en even een dagje wat meer rust inlassen kunnen hierbij helpen, maar het belangrijkste is dat uw baby de kans krijgt om zoveel en zolang aan de borst te drinken als dat hij wil.

Geringe kolfproductie

U vertelt dat u na een voeding een kleine hoeveelheid melk kunt afkolven en dat u graag een voorraadje in de vriezer zou willen hebben voor als u eens wat langer alleen van huis bent. Hoe moet dat nu?

De (kleine) hoeveelheden die u afkolft na een voeding, kunt u gerust bij elkaar sparen. U koelt de melk eerst af, waarna u de kolfopbrengst van verschillende kolfbeurten bij elkaar doet en dan invriest. Let er wel op dat de 'leeftijd' van de melk bepaald wordt door de oudste melk in het mengsel.

Als u slechts af en toe gekolfde melk nodig heeft, heeft u niet zo'n grote voorraad nodig. Door het bijelkaar voegen van de kleine beetjes gekolfde melk na elke voeding kunt u toch een voeding per dag bijeen sparen, wat waarschijnlijk wel voldoende is.

U ziet dus dat u zelfs maar één dag van te voren hoeft te weten of u de volgende dag gekolfde melk nodig heeft. Dat scheelt meteen invriezen en ontdooien, waarbij u op moet letten dat u bijtijds de melk die in voorraad is, ververst.

Langere afwezigheid

Moet u langer afwezig zijn, dan heeft u meer dagen van te voren nodig. En op de dag dat u weg bent, zult u regelmatig moeten kolven om gestuwde borsten te voorkomen. Deze gekolfde melk kunt u dan gebruiken voor de volgende keer (vooropgesteld dat u in de gelegenheid bent om deze melk in te vriezen).

Goed beschouwd hoeven zelfs moeders die weer gaan werken, maar één dag voor te liggen op de kolfvoorraad. Te veel kolven kost alleen maar moeite. En ook is het vervelend als er iets met de voorraad in de vriezer gebeurt, zoals ontdooien door langdurige stroomuitval.