2 juni 2006 door Nanny Gortzak

Mijn - oudere - baby drinkt onrustig. Hoe houd ik mijn melkproductie op peil? (9 mnd)

Mijn zoontje is 9 maanden oud en krijgt nog steeds (3x per dag) borstvoeding. Ook ben ik nu 18 weken zwanger van een volgende. Nu wil ik graag borstvoeding blijven geven, maar 't is een erg druk ventje dat drie slokken neemt en dan gaat 'dollen'. Vervolgens neemt-ie weer wat en begint dan weer tegen mij te 'kletsen' of rond te kijken, dus 't schiet niet echt op zo.

Hij is ook ontzettend snel afgeleid. Hij hoeft maar één geluidje te horen, of te denken dat er iets is, en meneer laat alweer los.

Nu begin ik dus te twijfelen of hij wel genoeg krijgt. 's Ochtends drinkt hij nog redelijk, maar voor de rest vraagt hij ook niet meer zoveel, lijkt 't. En als 't niet wordt gestimuleerd, wordt 't ook minder aangemaakt. Ik ben dus bang dat ik zo langzamerhand steeds minder ga aanmaken.

Hij heeft ook een vrij 'stevige' dronk en moet met z'n handen bewegen en grijpen en knijpen, lijkt 't. Als ik 'm in de houdgreep probeer te leggen, gaat-ie nog meer tegenwerken. Maar als ik vriendelijk doe, gaat-ie dus lekker liggen dollen.

Kortom: hoe krijg ik dit ventje rustig? Nu haal ik 'm er dus ook vaak dan maar vanaf, zo van: "of je drinkt normaal en anders is 't niets". Maar dan stimuleer je de aanmaak dus niet (en krijgt hij misschien te weinig melk). Ik ben benieuwd hoe we dit kunnen keren.

Antwoord

U wilt dus weten hoe u uw zoon een beetje netjes aan de borst kunt laten drinken, zodat de melkproductie op peil blijft. Laten we eens kijken wat daaraan te doen valt. Ik zal beginnen met een korte inleiding over het drinken van wat oudere baby's.

Gymnastieken aan de borst

Naarmate een kind ouder wordt, kan het drinkgedrag aan de borst veranderen. Dat komt deels doordat de behoefte aan moedermelk verandert, en deels doordat zijn interesses veranderen, waardoor hij gaat uitproberen op welke manieren hij allemaal kan drinken.

Moeders met baby's die al wat ouder zijn, merken dat hun baby kan gaan gymnastieken aan de borst. Dat kan vervelend en pijnlijk zijn. Bedenk goed wat uw eigen grenzen hierin zijn. Van de borst halen en later weer opnieuw proberen, is in ieder geval een mogelijkheid.

Zwanger

U vertelde dat u een paar maanden zwanger bent. Dit kan tot gevolg hebben dat de melkproductie afneemt. En dát kan weer tot gevolg hebben dat uw zoon slechter gaat drinken (want waarom zou hij al die moeite doen als hij toch niet krijgt wat hij wil).

Ook de onrust en het hardhandige knijpen kunnen het gevolg zijn van een kleinere hoeveelheid melk. Zo probeert uw zoon misschien de melkafgifte te stimuleren.

U kunt in ieder geval gewoon doorgaan met wat u nu al doet, namelijk uw zoon 'opvoeden' voor wat betreft zijn borstvoedingsmanieren. Het moet immers ook prettig blijven voor uzelf.

Melkproductie

Als gevolg van de zwangerschap en het weinige drinken is het moeilijk om de productie op te hogen. Maar als uw zoon toch een aantal keren per dag wil blijven drinken, dan bestaat de kans dat hij nog steeds aan de borst is als uw tweede kind geboren wordt en de melkproductie weer flink toeneemt.

In de tussentijd is het misschien wel nodig om voor aanvullend drinken te zorgen, naast de borstvoeding. Als u dat drinken aanbiedt in een beker, zal uw zoon zijn zuigbehoefte, die hij sowieso nog heeft, waarschijnlijk wel via de borst willen blijven bevredigen. Wat u daarbij acceptabel vindt en toestaat, is aan u.