Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 augustus 2002 door Diederik Bosman

Mijn partner was een rhesus-kindje. Wat betekent dat voor het krijgen van kinderen?

Mijn vriend was destijds een rhesus-kindje. Nu hij volwassen wordt, zijn we nieuwsgierig of dit gevolgen heeft bij een operatie of bij het krijgen van kinderen.

Antwoord

Bij een zogenaamd rhesus-kindje maakt de moeder van het kind tijdens de zwangerschap antistoffen tegen het bloed van het kind. Dit komt doordat de rhesus-factor (een onderdeel van de bloedgroep) van de moeder niet gelijk is aan die van het kind.

De antistoffen die de moeder heeft gemaakt, breken vervolgens het bloed van het kind af, waardoor het kindje al tijdens de zwangerschap in de problemen kan komen. Deze problemen blijven bestaan zolang er van de moeder afkomstige antistoffen in het bloed van het kind aanwezig zijn.

Met andere woorden: na enkele weken of dagen heeft het eigenlijk geen gevolgen meer voor het kind. Dus ook niet bij latere operaties of bij het krijgen van kinderen.

Aan de hand van uw bloedgroep en die van uw vriend kunt u laten nagaan of de mogelijkheid bestaat dat een kindje van u beiden dergelijke problemen ook kan krijgen. De kans hierop is even groot als voor een ieder ander willekeurig stel, en staat dus los van het feit dat uw vriend vroeger een rhesus-kind was.

Lees ook: