23 juli 2019 door Naomi Dessaur

Mijn schoonmoeder kust mijn kind op de mond

Mijn schoonmoeder kan het niet laten om onze dochter van 1 jaar oud op de mond te kussen. Ik heb al vaker aangegeven en mijn vriend ook soms dat wij het niet fijn vinden, omdat ik ’t ook gewoon goor vindt. (Ook steekt ze zomaar een vinger in de mond om te voelen voor tandjes). Daarnaast heeft onze dochter het ook echt niet voor 't kiezen of ze dat prettig vindt of niet.

Maar 't wordt als een lachertje genomen ofzo omdat 't daar nog steeds normaal is om op de mond te kussen. Daarom probeer ik zoveel mogelijk die kant van de familie te vermijden.... Want er wordt toch niets gezegd.

Zonder support (ook van mijn vriend) kan ik niet zoveel en moet ik dus echt wachten tot ze het begrijpt. Heb jij nog tips wat ik kan doen?

Antwoord

Dank je wel voor je vraag waarin je een onderwerp aansnijdt waar meer ouders tegenaan lopen.

Hoe ga je om met invloeden van buitenaf en momenten waarop iemand anders de grenzen van het lijf van in dit geval je kindje niet lijkt te respecteren.

Er vallen me in deze vraag eigenlijk twee dingen op. Namelijk dat je schoonmoeder in ieder geval jouw grenzen lijkt te overschrijden en ten tweede dat je vriend en jij niet op één lijn lijken te zitten hierin en je niet bijvalt ten opzichte van zijn moeder. 

Ik vind het mooi dat jij er, volgens mij, wel heldere beelden over lijkt te hebben wat je wel en niet oké vindt bij je dochter. Het lijkt erop dat je op de mond kussen en binnendringen van haar mond (noem het even bewust wat heftig) als grensoverschrijdend ervaart.

Wanneer jij/jullie iets als grensoverschrijdend ervaren is het voldoende om er iets over te zeggen. Daarmee leer je je kind ook dat je grenzen mag stellen en grenzen mag aangeven aan een ander. Als tip wil ik je geven om niet alleen je schoonmoeder te zeggen dat je het niet prettig vindt op het moment dat het gebeurt, maar er op een rustig moment over te beginnen en alleen puur uit te leggen wat maakt dat je het niet prettig vindt.  Probeer vooral je gevoel woorden te geven en uit te leggen wat je je dochter hierin wilt meegeven. Dat je het wellicht meer iets vindt voor ouders en kind bijvoorbeeld.

Daarnaast lijkt je man je niet te steunen of je ervaart het in ieder geval niet zo. Ga daar eens ook op een rustig moment met hem over in gesprek. Vraag hem hoe het voor hem zou zijn als iemand anders dit zou doen met jullie dochter. Bespreek hoe jullie de oudertaak zien t.a.v. het beschermen van jullie dochter en haar lichaamsintegriteit en wat je haar beide wilt leren over het thema grenzen. Dat het ook enorm lastig voor je is wanneer hij je het gevoel geeft je hier niet in te steunen. 

Vraag hem vooral oprecht nieuwsgierig naar hoe dit voor hem is en vraag hoe hij het ziet. Bespreek wat je van hem verwacht en vraag wat hij hierin van jou verwacht en kijk of jullie je verwachtingen meer naar elkaar kunnen brengen door dit met elkaar door te spreken. Het mooiste is het wanneer het niet meer alleen jouw blik op de zaak is, maar jullie gezamenlijke blik. Succes!         

Groet Naomi  

Heb jij ook een vraag over de seksuele opvoeding van jouw kind(eren)? Stuur een mail naar [email protected]!