24 juni 2005 door Nanny Gortzak

Mijn tepels doen zo'n zeer. Bestaat er geen verdovende spray of zo? (3 wkn)

Ons zoontje is nu 3 weken oud en mijn tepels doen ontzettend zeer. De top van de tepel ziet er erg rood en pigmentloos uit; daarom denk ik erover om te stoppen (wat ik echt niet wil) want met kolven heb ik te weinig voeding.

Ik heb tijdens de bevalling 2 liter bloed verloren en ik ben afgelopen week gecuretteerd omdat er nog een stukje placenta in de baarmoeder was achtergebleven. De borstvoeding heeft dus een slechte start gehad.

Ons zoontje heeft geen spruw maar het is tijdens de hele voeding pijnlijk, vooral bij het aanzuigen.

Bestaat er geen verdovende spray of zo, die je kunt gebruiken bij het aanzuigen?

Antwoord

U vertelde dat u veel bloed heeft verloren en ook dat u nog behandeld bent voor achtergebleven placenta in de baarmoeder. Deze twee feiten op zich kunnen bijdragen aan een niet optimale melkproductie (die echter alsnog beter op gang kan komen omdat u gecuretteerd bent).

U zei niet dat uw zoon niet goed groeit, maar evengoed kunt u misschien een toename in de melkproductie opmerken de komende tijd, doordat u vollere borsten kunt gaan krijgen.

Aanlegprobleem

Verder gaf u aan dat uw tepels rood en pigmentloos eruit zien en erg pijnlijk zijn. Ik vraag me af wat u daarmee bedoelde: zijn ze eerst rood en daarna pigmentloos?

Dat kan wijzen op een aanlegprobleem, waarbij de tepel in de mond van de baby bekneld raakt tussen het harde gedeelte van het verhemelte of de kaak en de tong, of zelfs dat uw zoon zijn tong niet onder de tepel legt en daardoor te veel druk op de tepel uitoefent.

Het beste kunt u een deskundige laten meekijken tijdens een voeding, om te zien wat er nu precies misgaat. Bijvoorbeeld:

 • een vrijwilligster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN);
 • of een vrijwilligster van La Leche League (LLL);
 • of een lactatiekundige (voor telefoonnummers: zie

  www.borstvoeding.nl).

Wanneer het aanleggen goed gaat, zou het probleem moeten verminderen.

Het fenomeen van Raynaud

Een enkele keer zijn pigmentloze tepels het gevolg van een aandoening die 'het fenomeen van Raynaud' genoemd wordt. Vrouwen die hier last van hebben, hebben meestal ook last van het wit en koud worden van handen of voeten (of delen daarvan).

Bij het fenomeen van Raynaud kunnen de volgende maatregelen soms verbetering geven:

 • warmte op de tepel na een voeding;
 • het warm houden van de tepels tussen de voedingen;
 • het weglaten van caffeine en nicotine.

In ernstige gevallen kan medicatie verlichting brengen. Zorg ook voor een niet te kleine BH, om afknellen van de tepels te voorkomen.

Beschadigingen aan de tepels

Als er sprake is van beschadigingen aan de tepels door verkeerd aanleggen, dan kan dit op de lange duur ook pijn en ontkleuring veroorzaken. Soms is er behandeling nodig met een antibiotica zalf.

Ook spruw die lang aanwezig is, maar niet behandeld is, kan tot dergelijke verschijnselen leiden.

Nader onderzoek

Zoals u heeft gezien, kunnen er allerlei verschillende oorzaken zijn. Omdat het observeren van een voeding, het bestuderen van de voorgeschiedenis van uw zwangerschap en bevalling, en het bekijken van uw tepels voor en na een voeding veel nuttige informatie kan geven, denk ik dat u het beste contact op kunt nemen met een borstvoedingsdeskundige.

Het is in ieder geval goed om te weten dat er voor veel problemen prima oplossingen te vinden zijn.

Verdovende spray

Tot slot uw vraag over de mogelijkheden om een verdovende spray voor uw tepels te gebruiken. Ik weet eigenlijk niet of er een spray bestaat die geen kwaad kan bij de baby. Voor meer informatie over de mogelijkheden die er zijn, dient u uw arts te raadplegen.

In bepaalde gevallen kan het trouwens wel prettig zijn om een pijnstiller te gebruiken bij het voeden. Je hoeft dat echt niet als een nederlaag te zien. En als je het goed aanpakt, kan het zeker nuttig zijn.

Schade aan de tepel

Voor moeders die pijnstilling willen gebruiken (in overleg met een arts!), heb ik wel altijd een waarschuwing. Je moet er namelijk wel heel zeker van zijn dat het aanleggen goed gaat. Want als het aanleggen niet goed gaat, en je verdooft de pijn, dan bestaat het risico dat er toenemende schade aan de tepel ontstaat.

Het gevolg van schade aan de tepel kan zijn:

 • tepelkloven;
 • borstontstekingen;
 • onvoldoende lediging van de borsten.

Wat het laatste punt betreft: als de borsten niet goed geleegd worden, dan kan dat uiteindelijk tot een vermindering van de melkproductie leiden, wat op zijn beurt een reden kan zijn om te stoppen met voeden.

En zoals gebruikelijk: pijnstillers nemen wel de symptomen weg, maar ze bieden geen oplossing voor het onderliggende probleem.