Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

14 april 2001 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon (10) heeft mijn vibrator gevonden. Wat nu?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben een alleenstaande moeder van twee kinderen. Om in mijn behoefte te voorzien heb ik een vibrator aangeschaft en mijn oudste zoon (van 10) heeft die gevonden. Hij is hier erg door van streek. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Enerzijds begrijp ik hem heel goed, maar anderzijds wil ik niet dat hij nu meteen denkt dat ik een vulgair wezen ben. Bovendien hoef ik hier toch geen verantwoording voor af te leggen?

Antwoord

Soms kan het vervelend en beschamend zijn als je kind geconfronteerd wordt met je eigen volwassen seksuele behoeften. Voor jou zijn het soms al zulke intieme dingen die je vaak niet eens met je vriendinnen wilt delen, laat staan met je kind. En als dat toch gebeurt, dan kan dat tot schaamtegevoelens leiden.

De reacties van een kind kunnen zijn:

  • dat het kind schrikt (zoals bij jonge kinderen);
  • dat het kind de gebeurtenissen verkeerd interpreteert (bijvoorbeeld dat een zojuist betrapte ouder schreeuwt van pijn in plaats van iets anders);
  • of dat het kind boos wordt (bij wat oudere kinderen die al wat meer weten).

Uit de buurt van kinderogen houden

Dat laatste is de reactie van uw kind. Om zo'n reactie (en die van u) te voorkomen, kun je dit soort attributen beter uit de buurt van kinderogen houden. Net zoals erotische video's en blaadjes.

Maar gebeurd is gebeurd. Het beste is daarom nu met uw zoon te praten over het feit dat volwassenen soms heel andere dingen doen dan kinderen. Ze gedragen zich soms ook heel anders, en als kinderen dat allemaal zouden weten, zouden ze dat maar heel raar vinden. En met seksualiteit is dat net zo. Kinderen hoeven daarom nog niet alles te weten van volwassenen. Dat komt wel als ze ouder worden.

Mijn ouders doen dat niet

Daarnaast is het zo dat kinderen als ze eenmaal een leeftijd hebben dat ze een beetje begrijpen wat volwassenen allemaal doen als ze seks hebben, zich absoluut niet kunnen voorstellen dat hĂșn ouders dat ook doen. Sommige kinderen weigeren zelfs te geloven dat hun eigen ouders ook seksuele gevoelens hebben. En als ze daar onverwacht mee worden geconfronteerd, dan kan dat wel even hard aankomen.

Uw zoon zal het allemaal even moeten verwerken, maar hij zal het over een tijdje weer naast zich neer kunnen leggen. Nu, op deze leeftijd, zal hij het niet kunnen begrijpen, maar later -- als hij zelf met seks gaat experimenteren -- zal hij 't zich weer herinneren. Uiteindelijk zal hij het ook begrijpen.