3 juni 2005 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon drijft graag zijn zin door. Hoe verhinder ik dat hij meisjes dwingt tot dingen die ze niet willen? (7 jr)

Onze zoon van 7 is bij vlagen onderzoekend op het seksuele vlak. Omdat hij ook graag zijn zin doet in het samen spelen, vertrouw ik hem er niet helemaal in dat hij de grenzen van zijn vriendinnetjes respecteert.

Een voorbeeld. Vorige week logeerde zijn vriendinnetje bij hem, en ze gingen samen in bad. Hij vroeg haar zijn stijve piemel vast te pakken, wat ze deed. Daarna ging de deur op slot en besloot ik de handdoeken te gaan halen om ze uit het bad te halen.

Achteraf hoorde ik van de moeder van het vriendinnetje dat hij toen wilde dat zijn piemel in haar vagina ging. Dit weigerde ze, en het lukte ook niet (dus ik denk dat-ie het toch even heeft geprobeerd).

Mijn vragen:

  • Experimenteren vind ik okee (al maak ik me wel zorgen om zijn doordrammerigheid), maar een piemel in een vagina gaat voor mij echt over de grens. Dus toch weer de eeuwige vraag: moet ik me zorgen maken dat hij dit wil met 7 jaar?
  • Hoe kunnen we dit goed met hem bespreken? Ik heb al eerder met hem besproken dat je echt geen dingen moet doen die de ander niet wil. Maar ik weet hoe graag hij soms zijn zin krijgt, al was de badkamer-scène tot waar ik hem gevolgd heb niet dwingend, eerder ontroerend.

Antwoord

Seksuele spelletjes en seksuele gedragingen komen op deze leeftijd heel veel voor. Daarom hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken. Het gedrag van uw zoon heeft te maken met het willen uitproberen en ervaren van de seksuele gevoelens die voor hem heel spannend en nieuw zijn.

Op zich dus allemaal niet erg en heel gezond. Maar: aan u de taak om uw zoon de bijbehorende regels (maatschappelijke normen en waarden) te leren. Hoe doe je dat?

Spelregels

In dit geval gaat het om seksuele normen en waarden. Dat betekent dat je je kinderen uitlegt dat er met die spannende gevoelens niets mis is, maar dat er wel een paar belangrijke spelregels zijn:

1. je mag een ander niet dwingen;

2. Je mag een ander geen pijn doen;

3. je moet 'nee' zeggen als je er zelf geen zin in hebt.

Minder belangrijk voor de kinderen zelf, maar des te meer voor de volwassenen in hun omgeving, is de regel dat het leeftijdsverschil niet te groot mag zijn. Want bij een te groot leeftijdsverschil kunnen er andere zaken een rol gaan spelen, zoals verstandelijk en lichamelijk overwicht van het ene kind over het andere, dwang, en machts-ongelijkheid.

Concrete voorbeelden

Kortom: de experimenteer-spelletjes van uw zoon zijn voor u onder bepaalde voorwaarden toelaatbaar. Maar u zult de desbetreffende grenzen en voorwaarden wel duidelijk moeten maken.

Voor een kind van 7 moet dat heel concreet gebeuren, anders zal het kwartje niet vallen. Dus: alleen maar uitleggen dat hij een ander niet mag dwingen, is niet voldoende. U zult daar een heel concreet voorbeeld bij moeten geven.

Ook bij het aangeven van de grenzen zult u concrete voorbeelden moeten geven. Bijvoorbeeld: aanraken mag, maar proberen om je piemel in haar vagina te stoppen niet. Waarom niet? Omdat alleen grote mensen dat met elkaar doen en kinderen niet. Bovendien zou je haar pijn kunnen doen, en misschien vindt ze het helemaal niet leuk, enzovoorts.

Punt uit

U hoeft uw antwoorden echt niet altijd uitgebreid te beargumenteren. Sommige dingen mogen gewoon niet, punt uit.