Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 september 2010 door Fleur de Lorijn

Mijn zoon heeft de bof. Kan hij zijn broer en mij besmetten? (15 jr)

Mijn puberzoon van 15 kwam zaterdag zijn bed uit met een enorm opgezwollen gezicht. We zijn naar de dokter gegaan en zoals ik al dacht had hij de bof.

In hoeverre zijn zijn broer van 16 en ikzelf nu in gevaar om het ook te krijgen? Er schijnt een behoorlijke outbreak te zijn, zei de arts op de huisartsenpost.

Antwoord

Ik kan uw vraag niet meteen met ja of nee beantwoorden. Daarvoor moet ik eerst iets meer vertellen over de bof zelf.

De bof (parotitis epidemica) is een besmettelijke ziekte, waarbij je een opgezet gezicht krijgt doordat de grote speekselklier is ontstoken. Door de ontsteking zwelt die op, en gaan ook de lymfeklieren opzwellen. Het is pijnlijk om te eten en om te slikken. De ziekte wordt overgedragen via speeksel of via de lucht en heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen. (De incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en het moment dat je ziek wordt.)

De bof is het meest besmettelijk vanaf 1 tot 2 dagen vóór het optreden van de zwelling in de wang, tot 5 dagen daarna. Na infectie met het bof-virus ontstaat waarschijnlijk een levenslange immuniteit.

Vanaf 1987 worden kinderen gevaccineerd tegen de bof (de B van de BMR-prik) maar dit geeft niet bij iedereen levenslange immuniteit. Dat blijkt ook het feit dat uw zoon toch de bof heeft gekregen terwijl hij als kind waarschijnlijk wel gevaccineerd is.

Volwassenen die geboren zijn vóór 1987 en die de ziekte niet hebben doorgemaakt, zijn wel een risicogroep om de bof te krijgen. Dus als u zelf nog niet de bof heeft gehad, is de kans aanwezig dat u het alsnog kunt krijgen. Voor uw andere puberzoon is het te hopen dat zijn vaccinatie nog goed genoeg werkt.

Let op: 25% van de mannen die na hun puberteit de bof krijgen, krijgt last van een ontsteking aan de testikels. Dat kan leiden tot onvruchtbaarheid, hoewel dat - om u niet meteen de stuipen op het lijf te jagen - wel heel zeldzaam is. Ook al omdat het doorgaans om slechts één van de twee testikels gaat en niet allebei. Aan de andere kant moet je de bof beslist serieus nemen, omdat er naast de (geringe) kans op onvruchtbaarheid ook andere complicaties kunnen optreden, zoals hersenvliesontsteking. Die vaccinatie is er dus niet voor niets (al heeft uw zoon er helaas geen baat baat bij gehad).

Lees ook: