18 juni 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon is opeens erg bezig met seks. Hoe gaan we daarmee om? (8 jr)

Van de week kregen we van de juf van onze zoon van 8 te horen dat hij erg bezig is met seks. Daarmee bedoelde ze dat hij veel opmerkingen over seks heeft en dat hij andere kinderen in het kruis pakt, zogenaamd grappig. Verder heeft hij na het gymmen tijdens het douchen aan zijn piemel gezeten op een manier "die verder ging dan gewoon eraan zitten", zo zei ze.

Ons is wel opgevallen dat hij, voor het eerst overigens, meer interesse in lichamen krijgt. Hij bekijkt ons anders dan eerst en vroeg laatst of wij ook wel eens seks hadden. We hebben er verder geen gedachte aan gewijd.

Wel is het zo dat sinds die toenemende belangstelling hij ook vaker vieze onderbroeken heeft, variërend van een beetje poep tot echt veel. Door het gesprek met de juf, wat ook over andere dingen ging, maar waar dit onderwerp toch wel als opvallend gebracht werd, heb ik een verband in de tijd gezien.

Wij zijn van mening dat kinderen mogen genieten van hun lichaam maar dat dat niet overal kan en niet met/bij iedereen. En we stellen respect voor andermans grenzen in hoog aanzien.

Ik ben geneigd hier niet te veel aandacht aan te besteden maar zou het kunnen dat ik iets over het hoofd zie?

Antwoord

Het is duidelijk dat u zoon behoefte heeft aan wat informatie over seksualiteit. Blijkbaar is dat iets wat hem op het ogenblik erg bezighoudt. Ik raad u aan om eens te kijken naar het boekenlijstje op deze site, met boeken over seksuele voorlichting. Zie: Seksueel opvoeden in 19 boeken.

Geef hem een boek dat u aanspreekt, en ga elke avond een stukje samen met hem lezen. Laat het boek daarna bij hem liggen, zodat hij er zelf ook nog wat in kan kijken. Behalve lezen kunt u er samen met hem over praten, bijvoorbeeld naar aanleiding van wat u heeft gelezen. Wat vindt hij ervan? Snapt hij alles? Wat wist hij al en wat nog niet?

Regels

Daarnaast is het nu ook belangrijk dat hij van u te horen krijgt dat er wat betreft seksualiteit een aantal regels zijn waar we ons aan horen te houden. Zoals:

  • andere kinderen niet in het kruis pakken;
  • niet in het openbaar aan je piemel trekken;
  • en de grenzen van een ander respecteren.

Vertel hem dat de meisjes in zijn klas zijn gedrag niet altijd zo leuk vinden en dat de juf er niet van houdt als hij aan zijn piemel trekt onder het douchen na de gymles.

Leg hem uit dat hij best aan zijn piemel mag zitten, maar dan thuis in zijn kamer waar anderen zich niet aan hem kunnen storen. En ja, u heeft met uw man ook wel eens seks, dat is de gewoonste zaak van de wereld. Dat zal hij later als hij groot is ook gaan doen.

Nieuwsgierigheid botvieren

Door in te gaan op zijn duidelijke belangstelling voor het onderwerp op dit moment wordt zijn behoefte aan aandacht misschien wat minder maar u geeft ook duidelijk aan wat wel en niet kan op dit gebied. Door een voorlichtingsboek voor hem te kopen en samen te lezen kan hij zijn nieuwsgierigheid botvieren en laat u merken dat het voor u een heel gewoon onderwerp is.

Overigens denk ik niet dat zijn vuile onderbroeken iets te maken hebben met zijn huidige belangstelling voor seks. (Zie verder: het archief van de Vraagbaak Kinderarts, waaronder Elke dag poep in de onderbroek. Wat moeten we doen? (9 jr).)