18 maart 2011 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoon van 8 is verliefd op een jongen. Is hij nu homo?

Mijn zoon is in januari 8 jaar geworden. Hij zei laatst tegen ons dat hij homo is, en dat hij verliefd is op een vriendje uit de klas. Mijn zoon heeft dat niet tegen het vriendje gezegd.

Hoe weten we of dit nu echte homoliefde is, of verliefdheid zoals je op je mama verliefd kan worden?

Antwoord

Kinderen van deze leeftijd kunnen wel degelijk al verliefde gevoelens hebben voor een leeftijdsgenoot. En dat kan dus ook voor een kind van hetzelfde geslacht zijn. De verliefde gevoelens op deze leeftijd zijn al duidelijk anders dan de 'verliefde' gevoelens die een kleuter van 4 of 5 voor zijn moeder kan hebben.

Uw zoon kan dus wel echt verliefd zijn, of iets wat daarop lijkt, maar over de ontwikkeling van zijn seksuele voorkeur – voor mannen of vrouwen – valt op dit moment nog niets te zeggen.

Hieronder zal ik uitleggen hoe de ontwikkeling van verliefdheidsgevoelens globaal verloopt. En daarna hoe u er het beste mee om kunt gaan.

Peutertijd

Tussen 3 en 4 jaar ontwikkelen kinderen vriendschappelijke gevoelens voor anderen. Maar omdat hun taal nog niet voldoende ontwikkeld is, kunnen ze de verschillende gevoelens nog niet juist verwoorden.

Uit hun omgeving en via de media horen ze allerlei woorden (zoals 'verliefd', 'trouwen', of 'homo') die ze te pas en te onpas plakken op gevoelens voor anderen.

Kleutertijd en basisschoolleeftijd

Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze de verschillen in hun gevoelens steeds beter verwoorden. Maar dat uw zoon zijn gevoel voor zijn klasgenoot nu benoemt als 'verliefd', en daaruit concludeert dat hij 'dus' homo is, heeft hij opgepikt uit de buitenwereld. Dat komt niet uit hemzelf.

Of het ook écht zo is, daar kun je op deze leeftijd nog niets van zeggen.

De ontwikkeling van homoseksuele gevoelens

Er zijn maar weinig onderzoeken bekend over de ontwikkeling van homoseksuele gevoelens. Maar uit individuele herinneringen van inmiddels volwassen homoseksuelen weten we dat sommigen al op de basisschool hun eerste homoseksuele gevoelens ervoeren. Anderen kregen dat pas in de puberteit, en weer anderen nog later.

Of uw zoon ware homoseksuele gevoelens heeft, en zich zal ontwikkelen tot iemand die alleen op jongens verliefd zal worden, is dus echt nog niet te zeggen.

Serieus nemen

Belangrijker dan de vraag of hij nu homo is (of wordt) of niet, is dat u zijn huidige gevoelens serieus neemt, en niet bagatelliseert.

Het is bijvoorbeeld goed om het woord 'homo' met hem te bespreken. Vertel hem dat het nu nog helemaal niet zeker is of hij homo is (of wordt) of niet. Hij is weliswaar verliefd op een jongen, maar het kan best zijn dat hij nog verliefd gaat worden op een meisje. Hij moet nog ontdekken wie hij is, en wat zijn seksuele identiteit is. En meestal kom je daar pas achter als je wat ouder wordt.

Raad hem dus aan om nog even te wachten met zichzelf homo te noemen. Maar laat hem wel blij zijn met zijn verliefde gevoelens! Of dat nou voor een meisje is, of voor een jongen.