14 april 2006 door Nanny Gortzak

Mijn zoon wil niet aan de borst drinken. Wat kan ik nog doen? (6 wkn)

Mijn zoon (6 weken) wil niet uit de borst drinken. Hij hapt niet goed toe of hij laat meteen weer los als hij de tepel te pakken heeft. Voeden met de fles lukt wel. Eventuele spruw is al behandeld, de zoekreflex is goed, de zuigreflex is goed, de tong is goed en hij is verder gezond.

Ik heb alles al geprobeerd: rust, samen slapen met ontblote borst, tepelhoedje, maar niets helpt. Ik sta nu op het punt om te stoppen met kolven.

Mijn vraag is dus: waarom hapt mijn zoon niet goed toe, of laat hij meteen weer los? Hebben meer mensen dit probleem? Ik kan ze niet vinden namelijk.

Antwoord

Het is voor mij heel moeilijk om te zeggen waarom uw zoon niet hapt en niet aan de borst blijft, omdat ik er niet vanaf het begin bij ben geweest, en omdat ik niet alle gegevens heb die in zo'n geval noodzakelijk zijn. Maar los daarvan: soms is er gewoon geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom een baby niet aan de borst wil drinken.

Hieronder zal ik voor u nagaan wat u nog kunt doen. Om te beginnen: in contact komen met andere moeders die iets dergelijks ervaren hebben. Daarna nog een paar tips.

Niet de enige

U vroeg of meer mensen dit probleem hebben. Die zijn er inderdaad; u bent beslist niet de enige. Lactatiekundigen worden er regelmatig mee geconfronteerd. En hun ervaring is dat als een moeder de melkproductie in stand weet te houden, de baby met 4 tot 8 weken – of soms zelfs nog later – alsnog aan de borst zal gaan.

Hoe vind je zulke moeders? U kunt eens kijken op het borstvoedingsforum en daar vragen naar ervaringen van anderen.

Praktische tips

Er is nog steeds een kans dat het zal lukken:

  • houd in ieder geval de melkproductie in stand (door te kolven);
  • zorg voor veel huid-op-huid contact met uw baby;
  • blijf op een ontspannen manier af en toe de borst aanbieden;
  • probeer nogmaals met een lactatiekundige om uw zoon aan de borst te krijgen.

Omdat kinderen die al enige tijd met de fles zijn gevoed een voorkeur krijgen voor een bepaalde stroomsnelheid van de melk, kan het nodig zijn om met wat hulpmiddelen de overgang naar de borst te maken. De lactatiekundige kan dit met u uitproberen.

Ik wens u veel succes!