Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

25 november 2005 door Merit Tabbers

Mijn zoontje drinkt geen melk en eet geen melkproducten. Moet ik hem extra calcium geven? (7 jr)

Mijn zoontje van 7 drinkt geen melk, en eet geen yoghurt, vla, soja-toetjes, sausjes, boter, kaas, ijs, etc. Kortom: helemaal geen melkprodukten, dus niets waar calcium in zit.

Tot voor kort kreeg hij nog een fles sojamelk met calcium maar daar vindt hij zichzelf nu te groot voor. Uit een beker drinkt hij het niet.

Groenten eet hij wel genoeg, maar dat lijkt me niet voldoende wat betreft de calcium. Is het verstandig hem een supplement te geven en zo ja hoeveel?

Antwoord

Wat ik zou willen weten, is waaróm uw zoon melk en melkproducten weigert. Vindt hij ze 'gewoon' niet lekker, of heeft hij er last van als hij ze binnenkrijgt?

Als hij klachten heeft, is het denk ik goed om naar de huisarts te gaan en het probleem met hem of haar te bespreken.

Als hij melkproducten daarentegen 'gewoon' niet lekker vindt, denk ik dat u er verstandig aan doet om met uw kind naar een diëtiste te gaan om precies te laten berekenen wat hij aan voedingsstoffen binnen krijgt en wat hij nog mist. Vervolgens zou kunnen blijken dat er inderdaad supplementen nodig zijn, maar in verreweg de meeste gevallen kun je met vervangende voeding al heel veel bereiken. Suppleties zijn zelden nodig!