9 juni 2005 door Merit Tabbers

Mijn zoontje gebruikt Flixotide maar heeft geen astma-klachten. Is dat schadelijk?

Mijn zoon van ruim 4 jaar heeft toen hij 2 was een paar keer een astma-aanval gehad. Sinds die tijd inhaleert hij twee keer daags Flixotide, de laagste dosering. Hij heeft echter nooit weer een aanval gehad sinds die tijd. Helaas zijn de moeder en ik gescheiden, waardoor ik mijn zoon veel minder zie. Toch heb ik niet het gevoel dat mijn zoon zwaar astmatisch is; ik merk nooit benauwdheidsklachten of piepen.

Zijn huisarts laat de behandeling geheel aan zijn moeder over. De moeder beweert dat hij weer benauwd wordt als hij van de Flixotide af is. Toch kan de huisarts dit niet bevestigen, omdat hij nooit bij een arts geweest is om dit te controleren.

De huisarts blijft herhalingsrecepten uitschrijven op de nadrukkelijke wens van mijn ex-vriendin. Ik voel me hierin niet serieus genomen en ik maak me ontzettend veel zorgen over het gebruik van dit soort medicijnen.

Zijn mijn zorgen terecht? Is het schadelijk om ruim twee jaar dit soort middelen twee keer per dag te inhaleren?

Misschien zou ik wel moeten melden dat mijn ex een compulsieve obsessieve persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor zij niet zonder structuur kan functioneren en overtuigd is van haar eigen gelijk. Ik vrees dat mijn zoon hiervan de dupe wordt.

Ik hoop dat u mij kunt geruststellen over de behandeling van mijn zoon.

Antwoord

Lastig allemaal! Wat ik in ieder geval kan zeggen, is dat als uw zoon geen klachten heeft, het niet wil zeggen dat hij niet astmatisch is. Bovendien zou je kunnen bedenken dat hij geen klachten heeft omdat hij medicatie gebruikt.

Ik begrijp u goed dat u zich zorgen maakt. Tuurlijk, als je geen medicijnen hoeft te gebruiken, is dat altijd beter. Maar als je astma onderbehandeld, is dat nog veel schadelijker!

Als u niet met uw ex kunt bespreken dat u zich zorgen maakt, dan is het misschien een idee om de betreffende huisarts een briefje te sturen waarin u uw zorgen uit. Zelf ga ik er trouwens vanuit dat een huisarts deze middelen niet zonder reden voorschrijft hoor. Sterkte!

Lees ook: