15 juni 2006 door Merit Tabbers

Mijn zoontje krijgt tandjes en weigert de fles. Wat nu? (6 mnd)

Ons zoontje van 6 maanden heeft veel last van het doorkomen van tandjes. vandaag heb ik een verdikking gevoeld en gezien (aan de bovenkant). Ik denk dus dat zijn eerste tandje onderweg is.

Het vervelende is dat hij geen flesje meer wil drinken. Zodra de fles eraan komt, wordt hij al panisch. Het groentehapje en het fruithapje gaan gelukkig wel goed.

Het is nu heel warm weer en ik maak me zorgen dat hij te weinig vocht binnenkrijgt. Hoe lang kan een baby zonder flesvoeding en is er een alternatief?

Antwoord

Wat vervelend allemaal. Ja, hij zal wel een tandje krijgen en daar last van hebben. Waarschijnlijk heeft hij pijn, waardoor hij chagrijnig is, en überhaupt minder dingen wil. Dus ook niet meer drinken.

Probeer paracetamol tegen de pijn. Hopelijk gaat hij dan ook weer beter drinken. Er is helaas niet echt een alternatief.

Als het echt niet gaat, kun je ORS geven (Oral Rehydration Salts, oftewel een oplossing van suiker en zout). ORS is verkrijgbaar bij apotheken en drogisten. Maar misschien drinkt hij dat ook niet. Let er dan op dat hij goed blijft plassen. Goed plassen betekent namelijk dat hij nog voldoende vocht heeft. Is dat niet (meer) het geval, waarschuw dan de dokter. Zeker met dit warme weer is uitdroging niet denkbeeldig, en bij baby's kan dat toch wel snel gebeuren.

Eén troost: gelukkig zijn dit soort problemen meestal maar tijdelijk.

Lees ook: