17 september 2010 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje pakt zijn piemeltje niet - hoe moet dat nu met plassen? (4½ jr)

Mijn zoontje van 4½ jaar raakt zijn piemeltje niet aan. Nu hij naar de basisschool gaat, is dat heel lastig want met het plassen gaat het vaak mis. Thuis help ik hem (hij is wel zindelijk). Dan zet ik hem op de wc en duw z'n piemeltje in de goede richting. We hebben ook geprobeerd om hem staand te laten plassen, maar dan raakt hij z'n piemel ook niet aan, met als gevolg dat alles nat is.

Op school heeft de juf geen tijd om iedere keer met hem mee te gaan. Inmiddels is mij ook opgevallen dat hij überhaupt niet aan z'n piemeltje komt. Terwijl zijn broers dat op die leeftijd wel deden. Gewoon eraan friemelen en frunniken. De jongste doet dat dus niet.

De vraag is nu: hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij z'n piemel gewoon aanraakt (en zo gewoon zelfstandig naar de wc kan)? Is het ook noodzakelijk om op zoek te gaan naar een reden? We hebben namelijk geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren. In het verleden is er, voor zover wij ons kunnen herinneren, nooit iets gebeurd in "dat gebied".

Alvast heel erg bedankt voor uw hulp.

Antwoord

Tja, eerlijk gezegd wordt het wel lastig voor een jongen om te plassen als hij zijn piemel niet aanraakt... Natuurlijk kan een jongen zittend leren plassen, waarom niet, maar ook dan is het handig als hij zijn piemel wat naar beneden drukt.

Dus: hem langzaam leren dat het wel zo nuttig is om bij het plassen goed te richten, omdat anders je kleren en de grond en de wc nat kunnen worden, is eigenlijk het enige advies dat ik kan geven.

Op zoek gaan naar een achterliggende oorzaak lijkt me niet nodig. Dat hij 'iets moeilijks' met zijn piemel zou hebben, is immers onwaarschijnlijk, omdat ú er wel aan mag komen. Ik zal mij dus beperken tot een paar praktische tips.

Zindelijkheidstraining

Een beetje uitleg geven en samen met hem oefenen, is het beste wat u nu kunt doen. Beloon hem elke keer als hij geplast heeft zonder te knoeien; op wat voor manier hij dat ook bereikt heeft. Hij mag het naast staand ook eerst zittend proberen te leren, als hij dat makkelijk vindt.

In feite betekent dit dat hij nog een lichte extra zindelijkheidstraining nodig heeft, wat voor een 4 jarige echt niet ongewoon is. Probeer het zo ontspannen mogelijk te doen met hem, want voor het eerst naar school gaan, geeft al genoeg spanning bij een kleuter.

Kans op een ongelukje

Bespreek nog wel even met de juf dat er zo nu en dan nog wel een kans op een ongelukje bestaat (waar alle juffen in groep 1 op zijn voorbereid, niets ergs dus). En misschien is het handig om discreet een extra broek en onderbroek bij de juf achter te laten, voor het geval dat.

Succes!