7 november 2008 door Sanderijn van der Doef

Mijn zoontje zei: "Pijp mij". Wat moeten we doen? (3½ jr)

Mijn zoontje (3½) zei tegen zijn vader bij het naar de wc gaan: "Pijp mij". Zijn vader was behoorlijk geschokt en heeft geprobeerd meer informatie uit hem te krijgen. Maar hij zei: "Nee, ik mag niets zeggen tegen papa, mama, of T." (T is een soort opa voor hem en de vader van K, waarover straks meer.)

Toen mijn zoon 1½ was, heb ik al een keer een naar gevoel gehad, toen hij na een logeerpartij een ruw en gek uitziende anus had. K is een jongen die druk en agressief de boel thuis terroriseert en ik acht hem tot gekke dingen in staat.

Ik ben ten einde raad en weet niet wat we moeten doen. Dit verzint een kind van 3½ toch niet?

Antwoord

Op deze leeftijd maak je wel eens onschuldige kinderversprekingen mee, maar dit is beslist iets anders. Een kind van 3½ zegt niet zomaar "Pijp mij". Bovendien is het voor mij duidelijk, op grond van uw verhaal, dat hij een geheim heeft. Een geheim dat hij niet mag vertellen. Mijn indruk is dat hij nu signalen geeft dat hij met dit geheim in zijn maag zit. Daar moet iets mee gedaan worden.

Of de kwestie iets te maken heeft met "K", dat weet ik niet. Maar u ook niet. Ik raad u dus aan om hem voorlopig even erbuiten te houden. Maar wat moet u dan wel doen?

Om te beginnen moet u uw zoontje vertellen dat er twee soorten geheimen bestaan: leuke geheimen en nare geheimen. Leuke geheimen, zoals het maken van een cadeautje voor moederdag, mag je voor je houden. Maar nare geheimen moet je altijd vertellen.

Voeg daaraan toe dat u nooit boos zult worden als hij een naar geheim vertelt, en dat u hem altijd zult helpen en hem altijd zult beschermen. Dus dat hij nooit bang hoeft te zijn als iemand anders hem gedreigd heeft dat er vreselijke dingen zullen gebeuren als hij het geheim verklapt. Pappa en mamma zullen ervoor zorgen dat die vreselijke dingen gewoon niet gebeuren.

Verder zou ik uw zoon de komende tijd goed in de gaten houden. Met wie speelt hij allemaal? Met wie is hij wel eens alleen? Als dat vooral K is, zou ik u aanraden om dat contact voorlopig te minimaliseren.

Zodra uw zoon gaat vertellen over zijn geheim, en als daar duidelijke signalen van misbruik uitkomen (of als er andere signalen zijn, zoals bedplassen, buikpijn, eetproblemen, slaapproblemen of concentratieproblemen), zoek dan contact met een goede hulpverlener die gespecialiseerd is in dit soort problematiek.

Ik zag dat u in een relatief kleine plaats in de Betuwe woont, waar het aanbod van gespecialiseerde hulpverleners niet groot zal zijn. U zult dus naar een grotere stad in de buurt moeten, zoals Utrecht, Nijmegen of Arnhem. [Namen en adressen van hulpverleners verwijderd door de redactie. Voor nadere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.]

Ik wens u succes en sterkte!