Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 mei 2002 door Diederik Bosman

Moe, bleek, hangerig, en brijige ontlasting - wat kan dat zijn? (6 mnd)

Mijn dochter van bijna 3 is al heel lang moe, ziet erg bleek, heeft wallen onder de ogen, en is gauw hangerig. Vanaf een maand of 6 is ze veel ziek geweest (oorontsteking, keelontsteking en longontsteking) en zes maanden geleden is haar neusamandel verwijderd. Dit leek even te helpen maar na een maand of twee viel ze weer terug in haar oude "vermoeidheidspatroon".

Ze slaapt zo'n 12 uur per nacht, overdag ook nog 2 tot 3 uur, maar is nog steeds erg hangerig en moe. Haar bloed is normaal. Wel heeft ze altijd last van brijerige ontlasting.

Het is voor haarzelf ook erg vervelend. We mogen al blij zijn dat het uit zichzelf een erg opgewekt en levendig kind is, anders was er waarschijnlijk heel vaak geen land met haar te bezeilen.

Via de huisarts kom ik niet zoveel verder. Die zegt dat ze eroverheen moet groeien, maar dat zegt hij al een jaar... Waar zou ik eventueel nog terecht kunnen naast de huisarts?

Antwoord

We hebben uw verhaal aandachtig gelezen en kwamen tot de conclusie dat het best eens zou kunnen zijn dat uw dochter aan de ziekte Coeliakie lijdt. De vermoeidheid kan overigens ook verklaard worden door de talrijke KNO-infecties.

Het advies is om in ieder geval een bezoek aan een kinderarts te brengen en eventueel een onderzoek naar Coeliakie te laten doen.

Coeliakie (spreek uit: seuliakie) is een overgevoeligheid van de darm voor gluten. Gluten is een eiwit dat veel in brood en tarwe-producten (zoals pap) zit. Bij Coeliakie wordt het darmslijmvlies beschadigd en kunnen voedingsstoffen moeilijker worden opgenomen. Daardoor kan een tekort aan vitaminen, ijzer, etc. ontstaan.

De symptomen van Coeliakie komen overeen met datgene wat u beschrijft van uw eigen dochtertje:

  • vermoeidheid
  • buikpijn
  • brijige ontlasting.

Aangezien gluten vanaf ongeveer 6 à 8 maanden in het dieet van zuigelingen komt (pap, broodkorsten, etc.), klopt ook het begin van de klachten goed bij coeliakie.

Lees ook: