Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

4 september 2009 door Frea Kruisinga

Moe en duizelig - zelf oplossen of naar de huisarts? (8 jr)

Er is bij mijn dochter van 8 een te lage bloeddruk gemeten door haar fysiotherapeut. Hij zei dat het 100 over 70 was. Moet ik me hier erg zorgen om maken?

Ook is ze al weken erg moe en duizelig. Eerst dacht ik dat ze al aan het puberen was; ze heeft ook al okselhaar en schaamhaar, vandaar.

Kan ik er zelf wat aan doen of moet ik hiermee naar de huisarts?

Antwoord

Een normale bloeddruk voor een meisje van 8 jaar is 98 à 108 mmHg voor de bovendruk en 60 tot 70 voor de onderdruk. Uw dochter heeft dus een bloeddruk die voor haar leeftijd helemaal normaal is en geen verklaring geeft voor haar moeheid en duizeligheid.

Moeheid kan allerlei oorzaken hebben, variërend van een virale infectie (zoals de ziekte van Pfeiffer) tot bloedarmoede en nog veel meer. Vaak wordt er helemaal geen oorzaak gevonden.

Bij duizeligheid is het allereerst van belang om erachter te komen wat daar precies mee bedoeld wordt, en in welke situaties het optreedt. Vooral als er sprake is van het naar één kant draaien van de omgeving, kan dit wijzen op een probleem in het evenwichtsorgaan of in het hoofd. Maar vaker is er bij kinderen meer sprake van een licht gevoel in het hoofd, of zwart worden voor de ogen. Daar wordt vaak geen oorzaak voor gevonden. Desondanks is het wel een goed idee om deze problemen eens goed door te spreken met de huisarts.

U vertelde dat uw dochter al wat puberteitskenmerken begint te vertonen. Ik zie niet meteen een relatie met haar moeheid en haar duizeligheid. Maar als het al vóór haar 8e jaar is begonnen, is er sprake van pubertas praecox (te vroege puberteit), wat nader onderzocht moet worden.