Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 oktober 2004 door Lissy de Ridder

Moet een astmatisch kind een griepprik hebben?

Bij mijn dochtertje van 4½ is vorig jaar geconstateerd dat ze aanleg voor astma heeft (o.a. door huisstof-allergie). Zij gebruikt – alleen indien nodig – ontstekingsremmers en luchtwegverwijderaars. Nu hebben wij voor haar een oproep gekregen voor een griepprik, omdat zij tot een zogenaamde risicogroep blijkt te horen.

Ik sta niet te springen om haar "zomaar" te laten prikken en vraag me dan ook af of dat echt noodzakelijk is. En moet ze dan vervolgens ook ieder jaar geprikt worden?

Antwoord

Interessante vraag, en juist deze week zeer actueel! In eerste instantie had ik het volgende antwoord geformuleerd: "Gezien de aanleg voor astma van uw dochter is een griepprik inderdaad aan te raden."

Dit antwoord baseerde ik op de huidige huisartsen astma-richtlijn. Maar wat wil het geval: nét nadat ik dat antwoord had ingetikt, kreeg ik het tijdschrift "Huisarts en Wetenschap" van deze week onder ogen. Daarin staat een artikel waarin verslag wordt gedaan van een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd – oftewel methodologisch zeer verantwoord – onderzoek naar het effect van de griepvaccinatie bij kinderen met astma.

De conclusie van dat onderzoek is dat de griepvaccinatie géén significant (betekenisvol) effect heeft op het aantal en de ernst van astma-exacerbaties (aanvallen) als gevolg van griep.

Om deze reden staat de griepvaccinatie bij kinderen met astma ter discussie, ondanks het feit dat deze wel onderdeel uitmaakt van de huidige huisartsen astma-richtlijn.

Kortom: uw twijfel is terecht. Uw huisarts treft vanzelfsprekend geen enkele blaam, omdat hij of zij gewoon de geldende richtlijn heeft gevolgd. Hij of zij kon op het moment dat u de oproep kreeg nog niet weten dat de griepprik in uw geval geen 'toegevoegde waarde' blijkt te hebben.

Voor de lezers die geen astmatisch kind hebben, maar wel willen weten wat die griepprik nu eigenlijk doet, geef ik hieronder nog wat achtergrondinformatie.

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Dat virus kan elk seizoen van 'uiterlijk' veranderen, waardoor het steeds opnieuw een virale infectie (dus griep) kan veroorzaken. Daarom wordt elk jaar een nieuw vaccin samengesteld, dat vóór de te verwachten griepgolf wordt toegediend. De beste tijd voor de griepprik is eind oktober, begin november.

Gezonde mensen die griep krijgen, zijn ongeveer 7 tot 10 dagen ziek. De verschijnselen zijn:

  • je naar voelen
  • koorts
  • spierpijn
  • geen eetlust
  • moeheid
  • hoofdpijn
  • luchtwegklachten
  • etc.

Tijdens de griep ruimt het lichaam het virus op, waarna je weer herstelt.

Mensen uit de zogenaamde risicogroepen zijn vatbaarder voor het influenza virus en kunnen er veel zieker van worden. Ter bescherming wordt daarom de influenza vaccinatie oftewel de griepprik voor hen aangeboden. Daarmee zou de kans op het krijgen van griep kleiner worden, en áls je het krijgt zouden de gevolgen minder ernstig zijn. Voor astmatische kinderen blijkt dat dus niet het geval te zijn.

Lees ook: