14 maart 2003 door Diederik Bosman

Moet een verkouden zuigeling door de dokter gezien worden? (6 wkn)

Mijn dochtertje van 6 weken drinkt al enkele dagen zeer slecht (350 à 400 cc per dag). Ze is erg verkouden: met een verstopte neus en veel slijm in de keel.

Hoe lang mag je dit aankijken en wanneer schakel je een huisarts of een kinderarts in? Ze krijgt nu neusspray en ze slaapt verder best goed.

Antwoord

In dit geval zijn er twee dingen van belang:

  • krijgt uw kind voldoende vocht?
  • en krijgt ze wel voldoende lucht?

Het een hangt overigens wel met het ander samen. We zullen dat straks uitleggen. Of u al dan niet een dokter moet inschakelen hangt in uw geval vooral af van de vraag of ze genoeg vocht naar binnen krijgt. Want voor zover we begrijpen, kan ze nog wel goed ademen.

Vocht

Het is belangrijk dat uw dochter voldoende voeding respectievelijk genoeg vocht naarbinnen krijgt. Met name bij zuigelingen is het risico op uitdrogen groter dan bij oudere kinderen of volwassenen (die meer reserves hebben). Let daar dus goed op.

Als uw kind al sinds meerderen dagen onvoldoende drinkt en/of weinig (of helemaal niet meer) plast, dan zouden wij u adviseren om naar de huisarts te gaan. Zuigelingen van 6 weken zijn immers nog erg kwetsbaar. Een kinderarts is niet direct nodig; even naar de huisarts is voldoende.

Lucht

Bij een verkouden kind is het belangrijk dat ze nog goed kunnen ademen. Kleine kinderen neigen namelijk sterk tot neusademhaling, en als de neus dichtzit, kan de ademhaling problematisch zijn. Bij het drinken speelt dit natuurlijk nóg sterker, omdat de mond dan voor iets anders wordt gebruikt. Dat de verkoudheid gepaard gaat met minder drinken, is dus niet vreemd.

Overigens kan het best zijn dat uw dochter uit zichzelf al meer door haar mond ademt, al of niet vanwege haar verstopte neus. In dat geval is het ademen op zich geen probleem, maar moet u er wel goed blijven letten of ze voldoende vocht krijgt.

Neusdruppels of neusspray zijn met name voor het slapen gaan zeker goed om de neus vrij te houden en daarmee een betere ademhaling te bereiken.

Lees ook: