6 september 2002 door Sanderijn van der Doef

Moet ik het onderwerp 'masturberen' zelf aankaarten of gewoon afwachten? (9 jr)

Onze dochter is 9 en laatst zag ik toevallig dat ze masturbeerde. Ze is voorgelicht, maar ik heb haar niets verteld over masturberen. Is het verstandig dat alsnog aan te kaarten, of is het beter af te wachten tot ze er zelf mee komt?

Antwoord

Kunnen 9-jarige meisjes masturberen?, vroeg de redacteur van Ouders Online mij ongelovig, toen hij deze vraag aan mij voorlegde. Ja, dat kan. Uit onderzoek is gebleken dat 20% het ook werkelijk doet. Ook weten we dat ouders die hun kinderen voorlichten, het onderwerp 'masturberen' meestal overslaan. Op zich is dat wel begrijpelijk, aangezien masturberen niet echt een gemakkelijk onderwerp is om met kinderen over te praten.

In principe is het niet rampzalig wanneer kinderen niet zijn voorgelicht over masturberen, aangezien de meeste kinderen vanzelf wel ontdekken hoe het werkt en wat er dan gebeurt.

Maar desondanks is het niet onverstandig om daar toch al iets over te zeggen als ze nog jong zijn. Want als ze eenmaal in de puberteit zijn, willen ze meestal niet meer met hun ouders over zoiets praten.

Doof en blind word je er niet van, maar toch...

De meeste jongeren beginnen rond hun 12e met masturberen, maar ook jongere kinderen doen het. De reden waarom ik denk dat het goed is om er iets over te vertellen, is omdat we toch nog meemaken in deze tijd dat jongeren zich schuldig kunnen voelen over hun masturbatiegedrag.

Nog steeds denken sommige kinderen dat het niet normaal is, dat het kwaad kan, dat ze er onvruchtbaar van worden, of dat het 'te vaak' gebeurt. (Gelukkig zijn de fabels over doof en blind worden nagenoeg de wereld uit, maar er blijven toch nog veel onterechte angsten over.)

Iedereen doet het

Om zo'n schuldgevoel te voorkomen, is het goed – vind ik – wanneer kinderen al jong iets te horen krijgen over het aanraken van je geslachtsdelen en masturberen, en dat vrijen met jezelf is iets wat iedereen bij tijd en wijle wel eens doet. De een wat vaker dan de ander, maar in principe iedereen. Zo kun je duidelijk maken dat je je er niet voor hoeft te schamen, en dat je er niets van krijgt.

Tegen meisjes zou ik ook nog opmerken dat ze wel voorzichtig moeten doen, zodat ze niets beschadigen. Dus geen voorwerpen in de vagina steken, etc.

Anderzijds zou ik ook duidelijk maken in zo'n gesprek dat masturberen niet per se MOET (wat jongeren wel eens denken, als ze de jongerentijdschriften lezen).

Probeer een aanleiding te vinden

Maak zo'n gesprek niet te zwaar; een luchtige opmerking is genoeg. Probeer eerst een aanleiding te vinden, bijvoorbeeld op tv, of in een tijdschrift of een voorlichtingsboek.

Let op: laat in ieder geval niet merken dat u toevallig gezien heeft dat uw kind het deed. Elk kind heeft recht op een beetje privacy. Als ze weet dat haar ouders haar gezien hebben bij zoiets intiems, kan ze het gevoel krijgen dat ze niets onbespied kan doen in huis.