2 juli 2004 door Sanderijn van der Doef

Moet ik mij zorgen maken over de seksuele uitingen van mijn stief-kinderen? (5 en 9 jr)

Mijn partner heeft samen met zijn ex een co-ouderschap voor een meisje van 9 en een jongen van 5. Dit betekent dat ze de ene week bij ons wonen en de andere week bij hun moeder.

De afgelopen jaren is er aardig wat gebeurd, ook wat seksuele uitingen betreft, bij beide kinderen:

  • Vorig jaar heeft het meisje, toen 8 jaar, mijn neefje van 11 gevraagd of hij haar wilde neuken. Ze had een kort jurkje aangetrokken en lag met haar rok omhoog op haar buik op bed.
  • Ook heb ik zus en broer een keer in missionaris-houding aangetroffen op bed, compleet met geluid en bewegingen.
  • Het meisje lijkt raamprostitutie een leuk beroep want dan mogen de mannen zomaar een meisje kiezen en ze zitten zomaar in hun leuke pakjes voor het raam.
  • De jongen – toen 4 jaar – zei tijdens het eten een keer, al tongbewegingen makend: "Moet je dit bij mama's plassertje doen, vindt ze lekker." Zus stootte hem direct aan en siste dat hij dat niet mocht vertellen.

U begrijpt dat ik op dat soort momenten nogal met m'n mond vol tanden zat. Frappant vind ik ook dat dit soort dingen alleen maar gebeuren als mijn partner niet thuis is.

Ook al zijn het niet mijn eigen kinderen, ik maak mij zorgen over deze gedetailleerdheid in de seks-beleving van beide kinderen. Mijn partner vindt mij echter overbezorgd. Wat vindt u?

Antwoord

Dat kinderen ook op deze leeftijd al zo expliciet met seksualiteit bezig kunnen zijn, is iets wat we de laatste jaren steeds meer tegenkomen. Op zich is het volkomen normaal dat kinderen al jong belangstelling kunnen hebben voor alles wat met seksualiteit te maken heeft. Maar kennis over en belangstelling voor volwassen seks, is iets wat zich vroeger pas vanaf een jaar of 9 à10 begon te ontwikkelen. Nu zien we soms al dat kleuters redelijk gedetailleerde kennis hebben van volwassen seksualiteit.

Hoe dat komt, weten we niet zeker, maar de expliciete beelden die in de media (televisie en internet) over seksualiteit zichtbaar zijn, hebben zeker invloed.

Bijdehand

Bij deze twee kinderen vind ik ook, net als u, dat hun seksuele kennis al behoorlijk "bijdehand" is. Maar het is ook duidelijk dat ze er nog niet veel van begrijpen (gezien de opmerking van het meisje dat ze prostituee een leuk beroep vindt).

Ik zou daarom eens beginnen te vragen waar ze al deze wijsheden vandaan hebben. Misschien dat u op deze manier achter de mogelijke bron komt (t.v, internet, vriendjes). Vervolgens kunt u daar dan in overleg met uw partner iets aan doen.

Serieuze gesprekken

Er is trouwens reden genoeg om eens een paar serieuze gesprekken met ze te hebben.

Maar vóór u begint met die gesprekken, zou ik het daar eerst eens met uw partner over hebben. Het zijn immers zijn kinderen. Weliswaar vindt hij dat u overdreven reageert, maar ik denk dat hij het wel met u eens zal zijn dat het toch goed is om eens te praten met de kinderen over seksualiteit.

Ik bedoel: hij kan het toch niet met u oneens zijn dat het zinvol is om eens heel duidelijk te praten over normen, waarden en grenzen. Met name wat dat laatste betreft zou u toch echt de gelegenheid moeten krijgen om uit te leggen wat u wel en niet van hen accepteert in uw bijzijn.

U kunt die gesprekken samen met uw partner voeren, of alleen, als hij dat goed vindt.

Ga ook eens samen met de kinderen lezen uit een goed en leuk voorlichtingsboek. Doe dat een paar keer, zodat het niet een eenmalige gebeurtenis wordt. (Zie verder: Product-informatie: Seksueel opvoeden in 19 boeken.)

Direct reageren

Daarnaast is het goed om elke keer direct te reageren, als een van de kinderen weer een opmerking maakt waarbij u uw wenkbrauwen moet optrekken.

Zo zou u bij de opmerking dat raamprostituee wel een leuk beroep is, kunnen vertellen wat het beroep in werkelijkheid inhoudt. U legt dan uit dat de meeste prostituees niet vrijwillig voor dit beroep kiezen en zoiets uit bittere noodzaak doen.

Op een moment dat u de kinderen in missionarishouding aantreft, moet u onmiddellijk duidelijk maken dat dit gedrag niet voor kinderen is en dat u dit ook verbiedt.

Strenge regels

Kortom: enige strenge regels met betrekking tot de seksuele opvoeding zijn bij deze kinderen wel op zijn plaats.

Belangrijk blijft echter wel dat deze regels duidelijk gemaakt worden in overleg met de vader van de kinderen.