13 juni 2003 door Sanderijn van der Doef

Moet ik mijn oppas ontslaan vanwege haar spelletjes?

Mijn zoontje van 3 heeft een oppas van 15. Laatst, toen zij op hem moest passen, is er iets vreselijks gebeurd. Na afloop vertelde hij over haar en hij zei dat ze samen in bad waren geweest, samen in bed hadden geslapen en dat hij haar moest uitkleden en dat zij dat ook bij hem had gedaan. Later vroeg hij of ik ook in bad en naar bed wou gaan en hem wou uitkleden...

Moet ik de oppas ontslaan voordat ze nog meer van dit soort dingen doet?

Antwoord

Wat de oppas met uw zoontje heeft gedaan, hoort absoluut niet tot het normale takenpakket van een oppas. Als ik u was, zou ik inderdaad geen gebruik meer maken van haar diensten.

Het is overigens niet duidelijk wat ze allemaal nog meer heeft gedaan. Als het gebleven is bij uitkleden, samen in bad gaan en samen naar bed gaan, is er op zich nog niets aan de hand. Althans, wanneer uw zoontje daar alleen maar plezier aan heeft beleefd. Is hij gedwongen, of is het allemaal tegen zijn zin gebeurd, dan is het een ander verhaal.

Ik denk niet dat er sprake was van dwang, omdat hij er uit zichzelf over begon (wat kan betekenen dat hij er niets verkeerds in zag) en omdat hij zelfs aan u gevraagd heeft om het spelletje nog eens te spelen.

Het ziet er dus naar uit dat hij het allemaal als een leuk en spannend spelletje heeft ervaren. Gelukkig maar.

Maar los daarvan is het absoluut verkeerd dat iemand van 15 jaar zulke spelletjes doet met een kind van 3 jaar. In dat opzicht is de oppas totaal buiten haar boekje gegaan.

Kortom: er is geen reden tot zorg over uw zoontje, maar wel een goede reden om eens ernstig te gaan praten met de oppas, en haar te vragen waarom zij zulke dingen doet met een kind van 3 jaar. Bovendien is het ook zeker een reden om deze oppas nooit meer op uw kind te laten passen. Sterker nog: u zult de oppas duidelijk moeten maken dat zij dit bij geen enkel kind kan doen. En dat dat voor sommige mensen zelfs een reden kan zijn om aangifte bij de politie te doen.