3 september 2004 door Nanny Gortzak

Moet je doorgaan met kolven als je eenmaal begonnen bent? (2½ wkn)

Onze dochter is nu 2½ week oud. Als ze 3 maanden is, begin ik weer met werken. Ik heb begrepen je na een maand of 2 het beste met kolven kunt beginnen.

Als ze 1 maand oud is, wil ik graag ergens heen, waardoor ik een hele avond weg ben. Dat zou betekenen dat ik voor die keer volgende week moet beginnen met kolven.

Is het dan het beste om daarna weer een maand te stoppen (tot ze 2 maanden is), of kan ik dan beter doorgaan met kolven en haar dagelijks een voeding met de fles geven?

Antwoord

Het is niet nodig om het kolven te onderbreken, maar het kan natuurlijk wel. Hieronder zal ik uitleggen hoe u het beste te werk zou kunnen gaan.

Verschillende kolfsessies

U wilt over een paar weken een hele avond weg zonder uw dochter en moet daarvoor kolven. Als u volgende week begint met kolven, dan kunt u in verschillende kolfsessies een of twee voedingen bijeenkolven voor uw dochter.

Als uw dochter de fles accepteert, dan kunt u proberen om een paar maal per week wat melk af te kolven en die in een flesje aan haar te geven, zodat zij aan de fles gewend blijft. Dat hoeven geen hele flessen te zijn: 30 tot 60 ml is voldoende voor dit doel.

Voorraadje opbouwen en blijven kolven

Als u gaat werken, zult u voor de eerste dag een voorraad melk moeten hebben. Ook kan het handig zijn om al wat extra melk in voorraad te hebben voor het geval u de kolf-routine op het werk niet meteen te pakken heeft.

Daarom is het geen gek idee om gewoon te blijven kolven tot de tijd dat u weer aan het werk gaat. Zo heeft u rustig de tijd om de voorraad voor de eerste dag op te bouwen.

Noodplan voor als het niet lukt

Mocht het kolven of het drinken aan de borst niet lukken voor uw avondje van huis, dan kunt u overwegen om uw dochter met een verzorger met u mee te laten gaan, zodat u in geval van nood zelf kunt voeden.