1 januari 2000 door Diederik Bosman

Na hersenvliesontsteking is zoon voortdurend ziek. Is dit normaal? (10 mnd)

Onze zoon kreeg met zes maanden een hersenvliesontsteking, waarschijnlijk door een middenoorontsteking. Sindsdien is hij voortdurend ziek. Koorts, oorpijn, verkouden en rochelen in de keel. Is dit normaal? Hij is nu bijna 10 maanden oud.

Antwoord

Hersenvliesontsteking kan inderdaad ontstaan bij een uit de hand gelopen middenoorontsteking. Daarnaast zijn kinderen onder het jaar extra vatbaar voor dergelijke infecties. Ook kunnen jonge kinderen gemakkelijk van de ene infectie of verkoudheid in de andere gaan.

Met andere woorden hetgeen u beschrijft kan normaal zijn.

Chronische oorontsteking

Als kinderarts ben je echter altijd op je hoede omdat het ook niet normaal kan zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kindje een chronische oorontsteking heeft door bijvoorbeeld vergrote amandelen.

Ofschoon uw kindje nog erg jong is kan het in een dergelijk geval goed zijn om de KNO-arts te raadplegen. Omdat gebleken is dat uw zoontje vatbaar is voor oorontsteking is het in ieder geval verstandig om met uw huisarts af te spreken om bij beginnende oorproblemen neusdruppels te geven.

Zeldzame oorafwijkingen

Een ander verband tussen meningitis met als bron een middenoorontsteking, is een zeer zeldzame groep van oorafwijkingen waarbij er als het ware een open verbinding bestaat tussen het middenoor en de hersenvliezen. Hierbij leidt een oorontsteking bijna altijd tot een meningitis. Soms kan men aan de hand van het soort bacterie wat de hersenvliesontsteking heeft gegeven de verdenking op dergelijke oorafwijkingen afleiden.

Met nadruk wil ik nogmaals zeggen dat deze groep van afwijkingen zeer zeldzaam is. Uw zoontje zou dan naar verwachting wellicht al een tweede hersenvliesontsteking hebben doorgemaakt.

Afweerstoornis

De laatste mogelijkheid is, en ook deze is niet zo waarschijnlijk, dat er sprake is van een afweerstoornis. Hierbij hebben kinderen erg veel infecties die door vaak ongebruikelijke bacterie├źn worden veroorzaakt.

Al met al denk ik dat het meeste duidt op vergrote amandelen, maar gezien de ernst van een hersenvliesontsteking ben ik altijd geneigd de KNO-arts in te schakelen.

Lees ook: