1 januari 2000 door Diederik Bosman

Na longontsteking praat onze dochter niet meer (15 mnd)

Mijn dochtertje is nu 15 maanden. Toen ze 14 maanden was kon ze mama en papa zeggen. Toen kreeg ze een longontsteking. Hierna spreekt ze niet meer. Ze zegt geen mama of papa meer en ook geen nieuwe of andere woordjes.

Moet ik mij hier zorgen om maken? Haar neefje die even oud is spreekt al zinnetjes met twee woorden. Ook andere kindjes van haar leeftijd blijken te kunnen spreken.

Ze zit wel met twee talen, daar ik Nederlands spreek met haar en haar vader Engels. Ook haar broertje is tweetalig.

Mijn vraag is nu: gaat ze wel weer praten en wanneer moeten kindjes welke woorden kunnen zeggen?

Antwoord

Het komt vaker voor dat kinderen na een doorgemaakte ziekte een kleine terugval hebben. Hetgeen wat u beschrijft is dus helemaal niet raar. Het is echter wel zo dat het wel weer moet bijtrekken.

Als het zo blijft dan moet onderzoek plaatsvinden of er sprake is van gehoorproblemen of dat er andere oorzaken zijn. Daar lijkt mij op dit moment echter nog geen reden voor.

Wanneer kinderen precies welke woorden moeten kunnen uitspreken valt moeilijk te bepalen. Er is daar namelijk enorme spreiding in. Twee volslagen normale kinderen kunnen grote verschillen in spraakontwikkeling vertonen.

Al met al denk ik dat u zich nu geen zorgen moet maken. Blijft het echter nog een maand aanhouden bezoek dan uw huisarts.

Lees ook: