Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 september 2004 door Lissy de Ridder

Nauwelijks haargroei rond hemangioom - is dat zorgwekkend? (7 wkn)

Wij hebben een dochter van 7 weken oud, die geboren is met een hemangioom bij haar oog. Ze heeft behoorlijk wat haar, maar rondom de hemangioom groeit het bijna niet. Is dit normaal of zorgwekkend?

Antwoord

Een hemangioom is een vaatmisvorming die bij 6 tot 8% van de kinderen tot de leeftijd van 1 jaar voorkomt. Er is sprake van een helder rode, scherp begrensde, rubber-achtige zwelling, die meestal in het gezicht en in de hals voorkomt.

De meeste hemangiomen zijn volstrekt goedaardig en hoeven niet behandeld te worden. Soms zijn ze echter zo groot dat ze belangrijke structuren opzij drukken (bijvoorbeeld een ooglid waardoor er problemen met het zien ontstaan, of de gehoorgang waardoor er gehoorproblemen ontstaan).

Als er sprake is van een hemangioom, dan is dat in 55% van de gevallen al bij de geboorte aanwezig. Bij de overige kinderen ontstaat het in de eerste paar weken na de geboorte. Vaak is er sprake van snelle groei gedurende 2 tot 4 maanden, waarna het meegroeit met het lichaam tot de leeftijd van 1 jaar. Dan wordt het langzaamaan lichter van kleur en kleiner. Op de leeftijd van 10 jaar zijn vrijwel alle hemangiomen verdwenen. In 20 tot 40% van de gevallen blijft er een klein litteken over.

Omdat een hemangioom geen normale huidstructuur heeft, zal er geen haar op groeien. En ook rondom het hemangioom kan de haargroei gestoord zijn. Bij verdwijnen van het hemangioom zal de haargroei weer normaal worden. En áls er al een litteken overblijft, dan zal dat op de behaarde hoofdhuid niet opvallen.

Lees ook: