Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

26 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Niet lekker in zijn vel, spugen en buikpijn - wat kan dat zijn? (6 mnd)

Mijn zoontje van 6 maand zit al vanaf zijn geboorte niet lekker in zijn vel. Hij spuugt veel en lijkt een soort aanvallen van maagpijn of buikpijn te hebben, waarbij hij zich erg overstrekt.

Sinds ruim een maand heeft hij regelmatig (licht)grijze ontlasting. Hij poept op zich wel makkelijk en regelmatig.

Wat kan dit zijn?

Antwoord

Pasgeboren kinderen die niet lekker in hun vel zitten is iets wat ontzettend veel voorkomt. Er kunnen natuurlijk allerlei verschillende oorzaken voor zijn. Maar als ik uw verhaal zo lees, dan zou er goed sprake kunnen zijn van reflux. (Of beter: gastro-oesofageale reflux. Je hebt bijvoorbeeld ook vesico-uretrale reflux, waarbij er urine terugstroomt van de blaas naar de nieren).

De oorzaak van reflux is meestal een plotselinge verslapping van de onderste slokdarm kringspier (sfincter), die de slokdarm van de maag afsluit. Deze vervult zijn barrière-functie dan niet goed, waardoor er voeding terugstroomt in de slokdarm en in en uit de mond.

De voeding die terugkeert uit de maag is zuur, wat pijn kan geven omdat de slokdarm niet ingesteld is op al dat zuur. Met als gevolg: meer huilen, overstrekken, en meer spugen dan anders. Bij baby's komt dit echt heel veel voor.

Je kunt de reflux behandelen met johannesbroodboompitmeel (Nutriton) en het zuur met een zuurremmer (via de huisarts). Met Nutriton maak je de voeding zwaarder zodat het minder snel naar boven komt. Ook is het verstandig om het bedje een beetje schuin te zetten, zodat het hoofdje wat hoger komt te liggen. Reflux gaat meestal spontaan over in het eerste levensjaar.

Een andere reden voor de pijnaanvallen zou obstipatie (verstopping) kunnen zijn, maar u vertelde dat hij een regelmatig ontlastingspatroon heeft. De kleur van de ontlasting is op zich niet erg belangrijk. Maar is de kleur nu echt wit/grijs (stopverf-kleurig), dan zou er sprake kunnen zijn van een obstructie (belemmering) ergens in de darm. In dat geval is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Lees ook: