Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 april 2010 door Fleur de Lorijn

Niet op de WC willen poepen met ASS, hoe los je dat op? (9 jr)

Ik heb een autistische (ASS) zoon van 9 jaar. Met plassen is hij wel zindelijk maar met poepen niet. Dat wil hij steeds in een luierbroekje doen, omdat hij niet op de wc durft. We hebben al van alles geprobeerd. Hebben jullie hier een oplossing voor, en komt dit vaker voor?

Antwoord

Dit is een lastig probleem. Niet zindelijk zijn voor poepen komt regelmatig voor maar het feit dat uw zoon autistisch is, maakt het gecompliceerder.

Vaak zorgt zo'n ontlastingsprobleem voor veel spanningen. Het advies is dus om er in ieder geval geen strijd van te maken. Voor uw zoon voelt het blijkbaar veilig om het in de luier te doen. Wel is het altijd goed om kinderen positief te stimuleren om de wc te gebruiken, en ze te belonen als dat lukt. Overigens kan er ook sprake zijn van obstipatie (verstopping).

Vanwege zijn autisme is het heel lastig om in dit korte bestek, en zonder rechtstreeks contact, een goed advies te geven. Daarom zou ik jullie willen verwijzen naar de poeppoli van het AMC in Amsterdam, waar veel kennis en ervaring beschikbaar is. U kunt zich alvast een beetje inlezen op www.poeppoli.nl.