Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 januari 2000 door Maaike Verrips

Nog niet praten met 23 maanden?

Mijn zoontje van nu 23 maanden zegt alleen nog maar mammammammamamam. Moet ik me zorgen gaan maken? Hij begrijpt wel alles en voert opdrachtjes zonder problemen uit.

Antwoord

Strikt genomen kan ik uw vraag niet beantwoorden: ten eerste ben ik geen deskundige op het gebied van taalproblemen, en ten tweede kan ook een deskundige niet zeggen of er iets aan de hand is zonder zelf uw kind te observeren. Als uw zorgen aanhouden, moet u daarover zeker een deskundige raadplegen. In eerste instantie is dat de huisarts of het consultatiebureau.

In ieder geval niet de enige

Ik kan wel zeggen dat uw kind in ieder geval niet de enige is die met 23 maanden nog niet of nauwelijks praat. Er zijn kinderen die pas ver na hun tweede verjaardag beginnen verstaanbare woorden uit te spreken. Met de meeste van die kinderen komt het helemaal goed, zonder enige behandeling.

Verschil tussen spreken en verstaan

Bij alle kinderen van deze leeftijd -- ook als ze al wel begonnen zijn met praten -- bestaat er een groot verschil tussen spreken en verstaan. Het taalbegrip loopt vaak wel een half jaar voor op het spreken. Dat is dus normaal, en het feit dat uw zoontje wel van alles begrijpt en uit kan voeren, is dus waarschijnlijk een teken dat hij wel degelijk zijn taal ontwikkelt.

Andere zaken waar een deskundige op zal letten, zijn of het gehoor aldoor goed is geweest, en of het kind geïnteresseerd lijkt in mensen en in taal. Als dat zo is, en het taalbegrip in orde is, dan zal men u waarschijnlijk adviseren nog wat geduld te hebben.