Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

31 oktober 2003 door Diederik Bosman

Nog steeds stinkende diarree, ondanks de antibiotica. Hoe kan dat? (2½ jr)

Onze dochter van 2½ jaar heeft sinds half augustus diarree. Een onderzoek van de ontlasting wees uit dat zij Giardi lamblia heeft. [Giardi lamblia is een darm-parasiet - red.]

De laatste dag van de antibiotica-kuur met Flagyl is nu ruim een week geleden, maar de symptomen van de breiige stinkende ontlasting zijn nog steeds niet voorbij. Wat kan er nog aan de hand zijn?

Antwoord

In principe zijn er drie mogelijke verklaringen voor het feit dat uw dochtertje nog steeds last heeft van stinkende breiige ontlasting.

1. De eerste mogelijkheid, die tevens de meest waarschijnlijke is, is dat de ontlasting nog steeds anders is vanwege de antibiotica.

Het gebruik van antibiotica heeft invloed op de soorten en hoeveelheden bacteriën in de darm. Na het stoppen met de antibiotica zal de oorspronkelijke situatie geleidelijk weer terugkeren. Dat gaat echter niet van de ene dag op de andere; vandaar dat de ontlasting er na het gebruik van antibiotica nog enige tijd anders uit kan zien, en dat de ontlasting nog enige tijd anders kan ruiken. Dit kan een poosje duren en is niet verontrustend.

2. De tweede mogelijkheid is dat de darm zich nog aan het herstellen is van de infectie.

Ook dat gaat na verloop van (korte) tijd gewoon weer over.

3. De derde mogelijkheid is dat de infectie met de parasiet ondanks de antibiotica-kuur nog steeds niet verholpen is, en dat de infectie met Giardia lamblia er nog steeds is.

In ongeveer 80% van de gevallen is één kuur voldoende. Bij de overige 20% blijven de klachten bestaan, en moet er na de eerste kuur nog een tweede kuur gegeven worden om de infectie te bestrijden.

Ons advies is dus om het eerst nog even aan te zien. Maar als er na 2 tot 4 weken nog steeds geen verbetering is opgetreden, dan kunt u het beste opnieuw naar de dokter gaan om te laten nakijken of er eventueel een tweede kuur nodig is.

Lees ook: