Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 december 2003 door Lissy de Ridder

Obstipatie: hoe helpen we onze dochter van haar poep-angst af? (4 jr)

Onze dochter is bijna 4 jaar. Ze heeft ruim twee maanden last gehad van een zwerend kloofje in het anus-slijmvlies. Ze is – voor zover wij het kunnen zien – nu aan het genezen. Ze gebruikt daarvoor: lidocaïne vaseline-crème (1 à 2 x per dag), isosorbidedinitraat vaseline-crème (4 tot 5 x keer per dag) en laxeermiddel (2 x 10 ml per dag).

't Probleem is nu dat mijn dochter bang is (geworden) voor het poepen. Ze houdt haar ontlasting op gedurende enkele dagen, waardoor een klisma soms de enige uitweg is.

Heeft u een suggestie om dit probleem op te lossen en onze dochter weer gewoon te laten poepen? Nu is het een crime. Ze houdt haar billen stijf op elkaar, en huilt van de buikpijn. Niets helpt: een beloning, met regelmaat op de po, pruimen eten... Hoe krijgen we haar uit deze vicieuze cirkel?

Antwoord

U noemt dit probleem terecht een vicieuze cirkel. Uw kind heeft last van obstipatie (verstopping), waardoor de poep hard is en moeizaam komt. Hierdoor is een anus-fissuur (kloof) ontstaan, waardoor het poepen zeer pijnlijk is geworden.

Dit leidt automatisch tot ophoud-gedrag. Want als iets pijn doet, ontzie je dat zo veel mogelijk. Dat is een heel natuurlijk mechanisme. Omdat er al sprake is van obstipatie, wordt dit probleem alleen maar erger.

Deze cirkel moet doorbroken worden, door ervoor te zorgen dat het poepen niet meer pijnlijk is. Met standaard-voedingsmaatregelen zoals meer drinken en meer vezels (pruimen) gaat dit nooit lukken. Vandaar de aanvullende maatregelen.

Vóór uw dochter poept (en "dankzij" de obstipatie ziet u dit van tevoren aankomen) moet er een pijnstillende zalf op de anus gesmeerd worden. Dat is de lidocaïne-zalf. Tegelijkertijd moeten laxeermiddelen – zoals lactulose of transipeg – ervoor zorgen dat de poep zo dun wordt en zo vaak komt dat dit niet meer op te houden is. Waarschijnlijk is daar een hogere dosering voor nodig dan de 10 ml die u nu 2 maal daags geeft (ik neem aan dat het om de lactulose gaat).

Door dit lang genoeg en stevig genoeg aan te pakken, leert uw dochter vanzelf dat poepen niet pijnlijk meer is, en wordt de cirkel doorbroken.

Lees ook: