Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 mei 2008 door Frea Kruisinga

Ondertemperatuur na DKTP-inenting? (6 mnd)

Mijn zoontje van 6 maanden had na zijn DKTP-inenting aanvankelijk 38.2 graden koorts en na een slaapje van 3 uur een ondertemperatuur van 36.3. Ik schrok hier een beetje van. Inmiddels varieert het tussen 37.7 en 36.8.

Is zo'n ondertemperatuur normaal? En kan ik er iets aan doen?

Antwoord

Het is heel gebruikelijk dat een kind wat temperatuursverhoging krijgt na een DKTP-vaccinatie. Dit treedt over het algemeen de zelfde dag op, en duurt niet langer dan 24 tot 48 uur.

U zorg betrof echter de door u veronderstelde ondertemperatuur. Strikt genomen was er bij uw zoontje nog geen sprake van ondertemperatuur, omdat we daar pas van spreken onder de 36 graden. Bovendien moet je ook heel zeker weten dat er goed is gemeten. Daarover straks meer.

Een echte ondertemperatuur kan onder andere optreden bij een daverende infectie, dus als een kind echt heel erg ziek is. Het ernstig ziek zijn is dan een reden om aan de bel te trekken en niet de lage temperatuur.

Kortom: als uw zoontje niet de indruk wekte heel erg ziek te zijn, was de door u gemeten temperatuur in ieder geval niet iets om je zorgen over te maken.

Om iets te kunnen zeggen over de temperatuur is het wel heel belangrijk om te weten hoe die werd gemeten, en om zeker te weten dat de thermometer goed geijkt en niet kapot was natuurlijk. De betrouwbaarste methode is rectaal (via het poepgaatje). Metingen onder de oksel, onder de tong of in het oor zijn minder betrouwbaar.

Lees ook: