14 februari 2002 door Nanny Gortzak

Ongesteld geworden en borstvoeding neemt af. Doorgaan of bijvoeden? (4 mnd)

Mijn dochter is 4 maanden oud. Ik ben deze week weer ongesteld geworden en mijn borstvoeding is erg afgenomen.

Per voeding geef ik al een aantal dagen beide borsten (1 borst was voldoende). Ik ben de voeding ook om de 2 uur gaan geven, maar nog is het niet genoeg.

Loopt nu mijn borstvoeding ten einde, of moet ik zo doorgaan en bij gaan voeden?

Antwoord

Geachte mevrouw Meijer,

In principe kunt u gewoon doorgaan zoals u nu doet, met misschien een kleine aanpassing. Eerst zal ik uitleggen hoe het zit met de menstruatiecyclus en de borstvoeding; daarna behandel de praktische aanpak.

Wanneer ongesteld?

Veel moeders die borstvoeding geven, merken dat hun menstruatie kortere of langere tijd uitblijft. De individuele verschillen hierin zijn groot.

Sommige moeders worden al na een paar weken weer ongesteld, ondanks veelvuldig voeden op vraag, dag en nacht. Andere moeders voeden minder vaak, kunnen gaan bijvoeden en af en toe een voeding overslaan en toch niet ongesteld worden totdat ze volledig zijn gestopt met voeden.

Het effect van de cyclus op de borstvoeding

Net zo verschillend als wanneer een vrouw weer gaat menstrueren, is het effect van de cyclus op de borstvoeding.

Er zijn vrouwen die een flinke dip in de melkproductie hebben, die meestal na de menstruatie weer verdwijnt. Bij sommige vrouwen is dat meteen als de menstruatie begint, bij anderen duurt het een aantal dagen.

Veel vrouwen geven aan dat het effect minder wordt naarmate ze langer voeden. Ook lijkt het erop dat vrouwen die later weer voor het eerst gaan menstrueren, minder last hebben van een dergelijk dip.

Wanneer de menstruatie samenvalt met het moment dat een vrouw net weer is gaan werken, de pil is gaan gebruiken of een combinatie hiervan, dan kan een dip in de melkproductie behoorlijk zijn.

Zo veel mogelijk aanleggen

In de praktijk kunt u het beste zo veel mogelijk aanleggen. Datgene wat u nu al doet (twee borsten per keer aanbieden en om de twee uur voeden), is een prima methode.

Indien nodig kunt u een paar dagen zelfs drie of meer borsten aanbieden en nog iets vaker voeden. Dat is even heel intensief, maar op deze manier kunt u de productie weer op peil krijgen en is het niet nodig om te stoppen met de borstvoeding omdat u ongesteld bent geworden.