Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 april 2011 door Nanny Gortzak

Onrustig en bozig door te trage melkstroom? (9 wkn)

Mijn dochter is 9 weken en ik geef vanaf het begin borstvoeding. Ze heeft de laatste weken periodes dat ze erg onrustig is aan de borst. We hebben gedacht aan spruw en daarvoor is ze ook behandeld met gentiaanviolet. Maar juist na 4 dagen behandelen begon ze weer onrustiger te drinken. Dit viel ook samen met een afnemende melkproductie.

Daarom denk ik nu dat haar onrust komt door een te trage melkstroom. Overigens, als ze het geduld heeft om een toeschietreflex op gang te brengen, dan is die eerst juist heel heftig. Dan klokt ze ook stevig door. Het lijkt ook of ze dit het liefst heeft.

Meestal drinkt ze 's nachts en 's ochtends wel rustig. Er is dan ook nog voldoende melk. Maar 's middags en in de avond wordt ze steeds onrustiger. Vaak drinkt ze eerst nog even rustig, om vervolgens los te laten en boos te gaan huilen. Maar soms is het rare dat ze al boos wordt als ik haar maar voor de borst leg. Of als ik haar de tweede borst aanbied. Ze kan dan nog helemaal niet weten dat er te weinig melk is.

Zodra ik haar bij de borst weghaal, is het huilen meestal (even) over. Toch heb ik nog wel het idee dat ze honger heeft, want even later hapt ze wel weer toe. Ik heb ook dagen gehad dat de productie absoluut te weinig was en ze toch nog vrij rustig dronk. Ze was dan wel niet tevreden maar zo boos als ze nu is, was ze toen niet.

Ik probeer met borstcompressie de melkstroom te stimuleren. Soms helpt dat, maar soms ook helemaal niet en wordt ze alleen maar bozer. Dit gedrag lijkt steeds erger te worden. Ik ben bang dat ze de borst straks helemaal weigert.

Om mijn productie op te krikken heb ik al van alles geprobeerd. Vaak aanleggen, twee dagen intensief kolven, fenegriek, borstcompressie en proberen beter aan te leggen. Op dit moment slik ik voor de tweede dag domperidon. Dat lijkt wel een beetje effect te hebben, maar ik hoop nog op een beetje meer effect.

Verder wilde ik nog vermelden dat ze 2 à 3 keer per week een bijna complete voeding eruit gooit. Altijd 's avonds. En altijd op avonden dat ze ook erg onrustig is aan de borst.

Denkt u ook dat de onrust veroorzaakt wordt door een te trage melkstroom? En als dat zo is, waarom huilt ze dan soms al voordat ik haar heb aangelegd? Of zou er een andere oorzaak kunnen zijn? Wat kan ik doen om te voorkomen dat dit uitdraait op borstweigeren?

Antwoord

Onrust aan de borst kan verschillende oorzaken hebben. En niet alleen dat er per kind een andere oorzaak kan zijn, ook bij één specifiek kind is de oorzaak niet altijd hetzelfde. Kortom: per keer blijft het vaak een puzzeltje...

Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • een te snelle melkstroom;
  • of juist een te trage melkstroom;
  • geen honger;
  • of juist te veel honger;
  • een natte of vieze luier;
  • pijn (oorontsteking, doorkomende tanden, etc.);
  • een boertje dat in de weg zit;
  • spruw;
  • allergie;
  • een nieuwe zwangerschap bij de moeder.

Wat kun je doen?

Moeders kennen hun eigen baby het best, maar soms komen ze er toch niet goed uit. Ik stel dan vaak voor om de baby in ieder geval even weg te halen bij de borst, in een andere houding vast te houden (bijvoorbeeld over de schouder, dat verhelpt vaak meteen een boertje), en nadat hij gekalmeerd is weer de borst aan te bieden.

Als dat niet helpt: de luier checken, een andere houding proberen (bijvoorbeeld liggend voeden, of voeden terwijl je rondloopt, of voeden in een draagzak), of wisselen van borst.

Allergieën

Als er allergieën in de familie voorkomen, is het zinvol om te letten op wat u zelf eet, en na te gaan of er een verband is tussen de onrust en wat u eet. In dat geval kunt u het beste een eetdagboek bijhouden met wat u eet op welke tijden en de tijden van onrustige voedingen ook noteren.

Als u de indruk heeft dat er een verband is, vraag dan bij een lactatiekundige en een diëtist(e) om advies voor een dieet voor uzelf en hoe een eliminatie- en provocatie-dieet uitgevoerd kan worden.

Allergische baby's kunnen erg onrustig zijn aan de borst en zelfs tot borstweigeren overgaan...

Zwangerschap

Afnemende melkproductie, gecombineerd met gevoelige tepels, kan wijzen op hormoon-veranderingen. Bijvoorbeeld door een nieuwe zwangerschap, of het op gang komen van de cyclus.

Door dit soort hormoon-veranderingen kan een baby ook onrustig aan de borst worden.

Zelf rustig blijven

Het belangrijkste is dat u zélf rustig bent (en blijft) bij het voeden. Wat overigens best moeilijk kan zijn.

Dus: ga rustig zitten, drink wat warme thee, of neem een warme douche, of laat uw nek en schouders masseren, of doe iets anders waarvan u weet dat u erdoor tot rust komt. Zo stimuleer je ook de toeschietreflex.

Als u er zelf niet uitkomt, dan kan het nuttig zijn om een lactatiekundige of een vrijwilligster van een van de borstvoedingsorganisaties mee te laten kijken tijdens een voeding. Twee zien altijd meer dan een.

Succes gewenst!