Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 november 2006 door Merit Tabbers

Onrustig en 'klakkend' drinken, is dat spruw? (7 wkn)

Mijn dochter is 7 weken oud en drinkt heel onrustig. Ook maakt ze constant klakkende geluiden met haar tong. Ik heb al verschillende spenen geprobeerd, maar ze doet het bij iedere speen. Wat kan dit zijn?

Verder heeft ze een witte aanslag op haar tong, waardoor ik via internet erachter kwam dat ze wel eens spruw zou kunnen hebben. Tot nu toe ging ik ervan uit dat het gewoon een witte aanslag van de melk is.

Wat kan ik het beste doen?

Antwoord

Op zich zegt een 'klakkend geluid' – zonder bijkomende verschijnselen – nog niet zo veel. Belangrijker is om te weten of ze goed drinkt en goed groeit. Heeft ze binnen een half uur haar flesje leeggedronken? Zo ja, dan drinkt ze in principe wel goed. En heeft ze verder geen klachten? Zo nee, dan zou ik me over alleen dat geluid maar niet druk maken.

Wat de witte aanslag op haar tong betreft: dat kan zowel voeding als spruw zijn. Ik raad u aan om het even te laten zien aan de huisarts; die kan beoordelen wat het is.

Wel is het zo dat baby's door spruw vaak minder goed gaan drinken. Daar zouden eventueel het onrustige drinken en het klakkende geluid door verklaard kunnen worden.

Mocht uw dochter inderdaad spruw hebben, dan krijgt ze daar een behandeling voor. Ga in dat geval ook extra hygiënisch te werk, met name door het uitkoken van al het drinkgerei (inclusief spuugdoekjes, etc.) waarmee uw dochter in aanraking is geweest, omdat de spruw-schimmel zeer besmettelijk is. Je moet dus voorkomen dat ze telkens weer opnieuw besmet wordt. Succes gewenst!

Lees ook: