7 maart 2002 door Diederik Bosman

Onze adoptie-dochter heeft krampen en huidprobleem. Wat kan dat zijn? (15 mnd)

Sinds 13 december hebben wij een adoptie-dochter uit China, van inmiddels 15 maanden. Sinds de tweede week dat wij haar hebben, heeft zij vooral bij het in bed leggen krampen die ongeveer 15 minuten aanhouden. Daarna valt zij in slaap. 's Nachts wordt zij nog wel eens wakker en heeft dan de dezelfde verschijnselen, zoals de beentjes optrekken en weer strekken onder zacht gekreun.

Inmiddels zijn wij op aanraden van het consultatie-bureau overgegaan op soya-melk, maar er lijkt geen verbetering op te treden. Inmiddels gebruiken wij de soya-melk nu 10 dagen.

Haar huid zag er aanvankelijk uit als schuurpapier, is daarna even wat rustiger geweest om vervolgens weer onder de rode uitslag te lopen. Wat kan hier aan de hand zijn?

Antwoord

De combinatie van huid-afwijkingen en darmkrampjes doet ons het meeste denken aan een voedingsallergie. Het meest waarschijnlijk gaat het hier om een koemelk-allergie. Soms reageren kinderen met een koemelk-allergie echter ook allergisch op soya-voeding (dit heet kruis-allergie).

Het beste wat u nu kunt doen, is in overleg met de arts of een diëtist (of beide) over te gaan op een zogenaamde hydrolysaat voeding. Hydrolysaat voeding is een melk waarvan de eiwitten als het ware zo fijn geknipt zijn, dat ze nauwelijks een allergische reactie meer kunnen opwekken.

Gezien de leeftijd van 15 maanden kan het overigens ook heel goed zijn dat er een ander voedingsmiddel verantwoordelijk is voor deze problemen (zoals kip, pinda of vis).

Lees ook: