24 juni 2005 door Joanna Sandberg

Onze dochter krijgt pest-neigingen. Hoe pakken we dat aan? (6 jr)

Onze dochter (6 jaar, vroege leerling) zit in groep 3. Het is een lief meisje, en volgens de juffen is zij de ideale leerling (rustig, doet haar werkjes trouw, etc). Ze heeft een goed hart, heeft haar mondje klaar, en is behoorlijk slim, maar is waarschijnlijk niet assertief genoeg.

Het probleem is dat zij in de klas vriendschap gesloten heeft met 'de pester'. Ze is er trots op, ze vindt niet dat de pester pest, want "zij wordt niet gepest". Het is de tweede keer in drie jaar dat zij dit doet.

Helaas begint ze nu ook te treiteren. Ze zegt dat het vriendinnetje dit of dat "per ongeluk" doet of anders heeft bedoeld. En als ze samen dingen doen die niet mogen, dan heeft ze altijd wel een smoesje klaar. Andere vriendinnetjes dreigen af te haken, want die stellen dit allemaal niet op prijs.

Gesprekken met de juffen (in groep 1, 2 en 3) hielpen niet. Ze kunnen geen advies geven, willen geen klassikale aanpak en denken dat het allemaal wel meevalt. Bovendien zeggen ze nu dat de meisjes wel uit elkaar zullen groeien door de verschillen in intelligentie. Volgend schooljaar nieuwe kansen.

Wij wisten niet dat zulke jonge kinderen dit soort gedrag kunnen hebben. We hebben het misschien te lang niet serieus genomen en het niet te zwaar willen maken, waardoor onze dochter het op haar eigen manier heeft opgelost.

Er zijn nog meer pesters (jongens) in klas. Onze dochter zat in de klas zelfs tussen twee pesters (een jongen en meisje) in! Het pesten wordt door andere ouders ook gezien. Volgens de juf zijn wij de enigen die het hebben gemeld...

Hoe moeten wij dit aanpakken? Heeft de juf gelijk?

Antwoord

Vanaf deze afstand kan ik helaas niet beoordelen of u té bezorgd bent, of dat de leerkrachten van groep 1, 2 en 3 het pesten juist onderschatten. Wel vraag ik mij af hoe u dit allemaal zo minutieus weet? Heeft u het zelf gezien, of vertelt u dochter er iets over, of andere kinderen?

U schrijft dat uw dochter samen met dat vriendinnetje dingen doet die niet mogen. Wat zijn dat voor dingen? Bedoelde u daar alleen het pesten mee, of 'stout gedrag'? Een lief, braaf meisje is – gelukkig – ook wel eens stout, en blijkbaar kan ze goed haar mondje roeren. (Ze heeft "altijd wel een smoesje klaar", zoals u zegt, en daar moet u vanzelfsprekend niet intrappen.)

Meisjes worden in de regel gewaardeerd om hun braafheid, en jongens om hun onafhankelijk gedrag. Maar u hoeft zich natuurlijk niet aan die 'regel' te houden. U kunt hem ook omdraaien (tenzij ze het echt te bont maakt natuurlijk.)

Meeloper

Als uw dochter inderdaad meedoet met het pesten, is zij een zogenaamde meeloper. Veel van deze kinderen zijn bang om zelf gepest te worden, en doen dan maar mee met de pester.

Als dit het geval zou zijn, dan moet er echt wel iets gebeuren. In dat geval raad ik u aan om er een gecoördineerde met school van te maken, en u niet te beperken tot uw dochter.

Ouderavond over pesten

Wanneer u én andere ouders van mening zijn dat er daadwerkelijk gepest wordt in de klas, dan zou ik u aanraden om samen met die ouders met de leerkracht te gaan praten, en een ouderavond over pesten te organiseren.

Daarnaast bestaan er goede pestprogramma's die op scholen gegeven kunnen worden, en kan de school overwegen om een pestprotocol op te stellen. Een goed startpunt om hier meer over te weten te komen is www.pesten.net van de pest-specialist Bob van der Meer.

Het is trouwens sowieso geen slecht idee om op school het thema pesten te behandelen, ook al zou er – volgens school – niet gepest worden.