6 februari 2004 door Sanderijn van der Doef

Onze zoon en dochter kruipen elke nacht bij elkaar in bed. Hoe moeten we daarmee omgaan? (11 en 12 jr)

Onze zoon (10 jaar) en dochter (12 jaar) kruipen elke nacht bij elkaar in bed en vrijen dan volop met elkaar. Het lijkt alsof beiden dit de normaalste zaak van de wereld vinden en ze lijken er allebei geen schade aan te ondervinden.

Wij vinden dit gedrag een beetje vreemd omdat de twee voorheen enkele jaren hebben gehad dat onze zoon alle meisjes stom vond en onze dochter alle jongens.

We willen graag weten hoe we hiermee om moeten gaan en we vragen ons af of we zelf iets verkeerd hebben gedaan in de seksuele opvoeding.

Antwoord

Ik weet niet goed wat u bedoelt met "vrijen volop elke nacht met elkaar". Wat doen ze dan precies? Eerlijk gezegd vind ik het nogal vreemd voor kinderen van 10 en 12 jaar om elke nacht bij elkaar in bed te liggen. In het minste geval stel ik me voor dat ze bij elkaar liggen en elkaars geslachtsdelen aanraken en ontdekken. Dat is iets wat op deze leeftijd wel eens kan gebeuren, maar elke nacht?

Als ze verder gaan met elkaar, vind ik dat ronduit niet goed en zou ik u echt aanraden om in te grijpen.

Maar ook als ze elke nacht alleen maar bij elkaar liggen en elkaar aanraken, vind ik dat u daar een eind aan moet maken. Natuurlijk zijn ze nieuwsgierig, maar als dit vaker gebeurt kan het makkelijk verder gaan en worden er grenzen overschreden waar één van beiden (of allebei) later spijt van krijgt, met alle gevolgen van dien.

Hoe dan ook moet het nu dus afgelopen zijn. Niet meer bij elkaar in bed. Het liefst ieder een eigen kamer, zodat ze hun eigen privacy krijgen. En om hun nieuwsgierigheid te bevredigen zou ik ze allebei een goed voorlichtingsboek geven dat voor deze leeftijd geschikt is. Een goed overzicht vindt u in het artikel Seksueel opvoeden in 19 boeken.