Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 mei 2010 door Sanderijn van der Doef

Onze zoons deden intieme dingen met elkaar. Wat nu? (16 en 17 jr)

Ik heb twee zoons, van 16 en 17 jaar. Van kinds af aan zijn ze altijd erg close geweest, wat ik altijd beschouwd heb als iets positiefs. Ze slapen regelmatig bij elkaar op de kamer.

Ik dacht dat daar niets mis mee was, maar een aantal weken geleden heeft mijn man onze jongens 'betrapt' toen ze samen naakt in bed lagen en naar zijn idee intieme handelingen verrichtten. Mijn man wist niet hoe hij daarop moest reageren en sindsdien is dit nog niet besproken.

Nu voelen wij ons hier erg onprettig onder. Kan het zo zijn dat onze zoons een abnormale (seksuele?) relatie met elkaar hebben? En zo ja, hoe kunnen we hen hierop aanspreken?

Antwoord

Helaas vertelde u niet om wat voor 'intieme handelingen' het precies ging. Misschien vond u het moeilijk om in details te treden, maar toch is dat wel belangrijk, want als het om seksuele handelingen gaat kan dat sterk variëren. Van tamelijk onschuldig tot nogal heftig.

Als ze naakt bij elkaar lagen, kun je bijvoorbeeld denken aan: zoenen, strelen, elkaars geslachtsdeel aanraken of stimuleren, orale seks, of anale seks.

Het maakt dus nogal uit wát er precies gebeurd is. Omdat ik dat niet weet, moet ik mij beperken tot een algemeen antwoord.

Experimenteergedrag

Seksuele experimenten tussen broers en zussen, broers en broers, of zussen en zussen, komen wel vaker voor. Kinderen en jongeren hebben seksuele gevoelens, en ze hebben behoefte om daarmee te experimenteren. Juist met iemand die ze kennen. Ik zie dat niet als een seksuele relatie (dus ook niet meteen als 'incest') maar als experimenteergedrag.

Zoals met alle experimenten geldt ook hier dat ze kunnen lukken of mislukken. Seksuele experimenten tussen broers en zussen etc. kúnnen zonder gevolgen blijven, maar niet altijd. Uit de praktijk (de praktijk van de hulpverlening) blijkt dat sommige kinderen er later toch problemen mee krijgen.

Vertrouwd of grensoverschrijdend

Een broer of een zus is iemand die heel dicht bij je staat. Dat heeft voordelen (omdat het veilig en vertrouwd is) maar ook nadelen, omdat je daardoor makkelijker 'te ver' kunt gaan. 'Te ver' betekent dat er een grens overschreden is, waar een van beiden later last van kan krijgen. Zeker als het is gebeurd als een van beiden niet helemaal vrijwillig heeft meegedaan.

In hoeverre er sprake is geweest van volledige vrijwilligheid, en in hoeverre een van uw zoons misschien het gevoel heeft gehad dat er een grens overschreden is, dat weet ik niet. Maar ik zou u zeker adviseren om datgene wat er gebeurd is niet zomaar te laten passeren of te verzwijgen.

Praten met beide jongens

Dus: ga praten met beide jongens, hoe moeilijk dat misschien ook is. Praat met beiden afzonderlijk, en vertel ze eerlijk dat uw man per ongeluk getuige is geweest van iets intiems tussen beide zoons.

Vraag hen of ze dit vaker doen, en of het wel vrijwillig is gegaan. Leg ook uit dat u best begrijpt dat ze willen experimenteren, maar dat het beter en gezonder is als ze dat met iemand anders dan hun eigen broer doen.

Als blijkt dat er dwang in het spel is geweest, zult u actie moeten ondernemen. Maak ze duidelijk dat dit beslist niet meer mag gebeuren. En als het helemaal vrijwillig was, leg dan rustig uit dat ze nu op een leeftijd zijn dat ze dergelijke experimenten beter met iemand anders kunnen doen.

In beide gevallen is het 't beste om ze niet te veroordelen, maar ze te helpen met hun sociale ontwikkeling.