Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 april 2005 door Nanny Gortzak

Opeens moet ik twee keer per nacht voeden. Is de kwaliteit van mijn voeding achteruit gegaan? (12 wkn)

Ik heb een dochter van 12 weken die borstvoeding krijgt. Eigenlijk vanaf het allereerste begin kwam ze 's nachts maar één keer voor een voeding (aan het einde van de nacht). De laatste weken komt ze nu twee keer per nacht.

Eigenlijk heb ik de moed om nog langer borstvoeding te geven al opgegeven. Ik vind het erg jammer om te gaan afbouwen, maar met vaker aanleggen lukt het niet. Dat zal betekenen dat ik elk uur moet gaan voeden. Ik heb namelijk nog een dochter van 20 maand en die heeft ook haar aandacht nodig.

Afgelopen woensdag heb ik de hele dag borstvoeding afgekolfd en haar kunstvoeding gegeven, maar het probleem blijft het zelfde. Ze komt twee keer per nacht!

Ik vind het niet erg om er dan uit te gaan, maar het is zo frustrerend omdat dit nog niet eerder is gebeurd en het brengt mij dan ook aan het twijfelen voor de kwaliteit van de voeding.

Antwoord

Sinds kort moet u twee keer per nacht voeden, terwijl dat aanvankelijk maar een keer was. Ook vertelt u dat u na een dag kolven en kunstvoeding geven toch tweemaal moest voeden in de daaropvolgende nacht. Hoe komt dat?

Regeldagen

U twijfelt aan uw voeding. Het vervangen van een hele dag moedermelk door kunstvoeding zorgt er niet voor dat uw dochtertje langer slaapt. Dat geeft al aan dat er met uw voeding waarschijnlijk niets mis is.

Wel kan het zijn dat de hoeveelheid voeding tijdelijk even niet toereikend is. Dat kan te maken hebben met een groeispurt tijdens de zogenaamde regeldagen. Op zulke dagen wil een baby "continu aan de borst", zoals veel moeders het omschrijven.

Sommige moeders, die niet zo op de klok letten, merken weinig van deze regeldagen: ze leggen aan wanneer de baby wil drinken en op deze manier voldoen zij vanzelf aan de behoefte van de baby. Bij andere moeders, die een baby hebben met een behoorlijk voorspelbaar drinkgedrag, of moeders die zelf wat meer volgens een schema voeden, valt op dat de baby vaker komt in de nacht en ook overdag meer wil drinken.

Slaap-waak ritme

Tegelijkertijd ontwikkelt zich bij de baby het slaap-waak ritme. Naarmate een baby ouder wordt, zal hij een meer volwassen ritme gaan ontwikkelen. In de begintijd volgen slapen en waken elkaar snel op. Het kan best zijn dat uw baby in de nacht vaker wakker werd, maar door de donkere, rustige omgeving, toch al snel weer zelf in slaap viel.

Naarmate het slaap-waak ritme zich verder ontwikkelt, wordt het verschil tussen slapen en wakker zijn duidelijker, en duren deze periodes ook langer. In die tijd kan een baby zich hongerig voelen, of gewoon eenzaam. In plaats van weer zelf in slaap vallen, laat de baby dan merken dat hij (of zij in dit geval) 'iets' van u wil. Als u dat combineert met een groeispurt, dan zal zij u laten merken dat het tijd is voor een voeding.

Bijtanken

Als uw dochter goed groeit en zich goed ontwikkelt, kan datgene het geval zijn wat ik hierboven beschreef. U kunt dan een paar dagen, bijvoorbeeld een weekend (als er wellicht meer hulp voor uw andere dochter voorhanden is), flink aandacht aan het voeden schenken en tegelijkertijd zelf proberen bij te tanken door goed op uw eten en drinken te letten en ook wat extra te slapen.

Bied elke voeding beide borsten aan, en wissel pas van kant als uw dochter vaker zuigt dan slikt. Geef eventueel elke borst twee maal.

Door er een paar dagen op te letten dat een voeding volledig afgerond wordt naar de behoefte van uw baby, is zij waarschijnlijk tevredener en komt u sneller door de regeldagen heen. U merkt dan waarschijnlijk dat zij overdag weer meer tijd tussen de voedingen laat en misschien zelfs in de nacht ook minder behoefte heeft aan een voeding.