28 augustus 2002 door Diederik Bosman

Orgaan-letsel door stafylokokken-infectie? (1 jr)

Onze dochter van 1 jaar heeft een stafylokokken-infectie onder de oksels gehad tijdens het warme weer van de afgelopen de zomer (snelle verspreiding door broeierig weer?). Dit is weer snel weggegaan door een antibioticum dat ook werkt tegen meticilline resistente Staphylococcus aureus, en dat uitwendig op de besmette plekken gesmeerd werd voor 10 dagen.

Van een kennis hoorden we dat zijn zoon van 24 orgaan-letsel heeft, door een pas veel later ontdekte inwendige staphylokokken-infectie.

Mijn vraag is nu:

  • is het nodig om bij ons dochtertje bloed-onderzoek te doen, om een eventuele infectie die de bloedbaan in is gegaan te onderkennen?
  • is er nu een grotere kans op hersenvliesontsteking (doordat er kans is dat met deze staphylokokken-infectie de verantwoordelijke ziekteverwekker hiervoor "meereist")?
  • kun je de bacterie in het bloed wel goed aantonen (vanwege het feit dat iedereen wel wat staphylokokken bij zich draagt)?

Antwoord

We zullen uw vragen in dezelfde volgorde beantwoorden als u ze gesteld heeft:

  • Bloed-onderzoek doen? Staphylococcen zijn huid-bacteriën, dus iedereen draagt ze bij zich. Ze kunnen pas problemen geven als ze op de verkeerde plaats terecht komen. Als dat het geval is, kunnen ze ontstekingen geven. Zodra de bacterie zich via het bloed gaat verspreiden, en dus op andere – soms inwendige plaatsen – een infectie gaat geven, wordt de patiënt bijna altijd érg ziek: met koorts, koude rillingen, etc.In uw geval is daarvoor geen aanwijzing, en zouden we dus geen bloed-onderzoek laten doen (tenzij uw kindje klachten heeft).
  • Kans op hersenvliesontsteking? De bacteriën die hersenvliesontsteking veroorzaken, kunnen niet "meereizen", zoals u dat noemt. Er is dan ook geen enkele reden om te denken dat er sprake is van een verhoogd risico op hersenvliesontsteking.
  • Bacterie aantoonbaar in het bloed? Ja. In principe kun je de bacterie goed aantonen in het bloed, alhoewel niet in álle gevallen. Normaal zit deze bacterie nooit in het bloed, dus als het beestje daar gevonden wordt (in een bloedkweek die onder de juiste omstandigheden is afgenomen), dan moet men de patiënt – die dan ook meestal heel ziek is geworden – behandelen.
Lees ook: