12 juni 2009 door Frea Kruisinga

Pap van koemelk vóór de eerste verjaardag? (5 mnd)

Mag mijn dochter (5 maanden) van de vier flesvoedingen met opvolgmelk die ze krijgt, ook een fles gewone melk krijgen, met bijvoorbeeld Bambix rijstebloem? Tussendoor krijgt ze ook al een klein fruithapje.

Antwoord

Het standaard-advies is en blijft om pas met gewone melk te starten vanaf de leeftijd van 1 jaar. De reden daarvoor is dat de samenstelling van gewone melk niet optimaal is voor een baby. Als u pap wilt geven, dan kan dat ook heel goed met opvolgmelk (of moedermelk natuurlijk, maar u geeft geen borstvoeding meer).

In opvolgmelk zit extra ijzer, en minder eiwitten en zouten dan in gewone melk. Minder eiwitten en zouten zorgt ervoor dat de nieren niet te veel worden belast. Die zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld (dit gebeurt tijdens het eerste levensjaar).

Normaal gesproken handelt de redactie van Ouders Online dit soort vragen voor mij af, omdat er geen sprake is van medische problematiek. Maar in dit geval werd de vraag tóch aan mij doorgegeven omdat ze wel eens wilden weten wat ik vind van het onderzoek van de universiteit van Maastricht, dat vorig jaar (juli 2008) gepubliceerd werd in het vakblad Pediatrics (Kindergeneeskunde). Kranten en nieuws-sites kopten daarover destijds met teksten als 'Baby al na vier maanden gewone melk geven'. Hoe zit dat?

De berichtgeving was in meerdere opzichten nogal onzorgvuldig. Ten eerste ging het in dat onderzoek niet om melk maar om melk-producten. Zoals gewone flesvoeding en yoghurt.

Ten tweede was de conclusie van het onderzoek veel voorzichtiger dan wat de kranten en nieuws-sites ervan maakten. De onderzoekers concludeerden: "On the basis of the current knowledge, it may be too early to change the current guidelines on the introduction of cow milk [...]". Oftewel: het is nog te vroeg om de huidige richtlijnen te veranderen.

Een bespreking van het onderzoek zelf gaat het bestek van deze Vraagbaak helaas te buiten.

Lees ook: