Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

6 juni 2003 door Nanny Gortzak

Pijn bij het aanleggen: tepelkloof of tepelblaar?

Wat is het verschil tussen een tepelkloof en een tepelblaar? Ik voed mijn tweede kindje nu twee weken en ik heb nog pijn met aanleggen.

Hoe krijg ik hem overigens zover om zijn mondje verder open te doen? Dat zou ook wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Antwoord

Een tepelkloof is een open wondje. Een tepelblaar is een gevoelig blaartje op de tepel, waarbij de huid nog intact is.

Beide aandoeningen zal ik hieronder toelichten; wat het is, wat je eraan kunt doen, en hoe je het kunt voorkomen. Daarnaast zal ik aangeven hoe je je kind kunt leren om zijn mondje wat verder open te doen. Want dat is inderdaad belangrijk voor het aanleggen.

Tepelkloven

Een tepelkloof is een beschadiging aan de huid van de tepel of de tepelhof. Meestal wordt de kloof veroorzaakt door wrijving op of beknelling van de tepel tijdens aanleggen en drinken.

Bij tepelkloven moeten er twee dingen gebeuren: voorkomen en verzorgen:

  • voorkomen doe je door het verbeteren van het aanleggen;
  • verzorgen bestaat uit het goed laten drogen van de tepels aan de lucht na het drinken. Eventueel kan er na het voeden een beetje melk uitgedrukt worden en op de tepel uitgesmeerd worden (behalve als er sprake is van spruw, of als er een verdenking is van spruw).

Om korstjes en uitdroging van het wondje te voorkomen, kan een heel klein beetje gezuiverde lanoline, bijvoorbeeld Purelan of Lansinoh (verkrijgbaar bij Thuiszorgwinkels en La Leche League) op de kloof worden gesmeerd.

Tepelblaar

Een tepelblaar is een gevoelig blaartje op de tepel, waarbij de huid nog intact is. In het blaartje kan soms melk zichtbaar zijn. Ook een tepelblaar kan ontstaan op een plaats waar wrijving of beknelling plaatsvindt.

Remedie: door vóór het voeden warme en vochtige compressen op de blaar te leggen, of door de tepel in een kom warm water te houden, kan het blaartje soms stuk gaan en kan een eventuele verstopping verdwijnen.

Oefenen

Pijn bij het aanleggen wordt in de regel veroorzaakt door een verkeerde aanleg-techniek. U gaf al aan dat de oorzaak van de pijn-problemen wel eens gelegen zou kunnen zijn in het feit dat uw zoon zijn mond slecht opent.

Het kan dan helpen door met uw zoon oefeningen te doen, waarbij hij de mond wijd open doet. Dat gaat als volgt:

  • kies een moment waarop hij wakker en alert is, maar niet hongerig;
  • maak oog-contact en doe uw mond goed wijd open;
  • zeg daarbij ook: "open".

Baby's zijn erg goed in nadoen, en uw zoon zal dan ook de mond wijd open doen.

Aanleggen

Tijdens het aanleggen kunt u dan hetzelfde doen. Zodra de mond wijd open is, brengt u uw zoon snel dicht naar de borst toe. Als u de borst aanbiedt op een manier waarbij de tepel tegenover het gebied tussen bovenlip en neus ligt, moet de baby zijn hoofd ietsje achterover doen om een flinke hap te nemen.

Bedenk hierbij hoe u zelf in een grote hamburger zou happen: met de kin op de borst is het moeilijk een grote hap te nemen.

Complicaties

Soms is het voor een baby moeilijk om de mond wijd te openen. Dit komt soms voor na een zware bevalling, soms juist na een snelle bevalling, of bij een keizersnee.

De kaak van de baby kan dan wat in de verdrukking zijn gekomen, hetgeen tot klachten bij het openen van de mond kan leiden.

Als u de indruk heeft dat het oefenen met uw zoon geen succes heeft, dan zou u door een kundig iemand naar uw zoon kunnen laten kijken. U kunt dan denken aan een chiropractor of een osteopaat die ervaring heeft met kleine baby's.

Bij twijfel kunt u overleggen met een lactatiekundige wat voor u en uw zoon het beste is. En als de pijnklachten blijven bestaan, ook als uw zoon zijn mond beter open doet, dan moet er nader onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van de klachten.