20 oktober 2006 door Merit Tabbers

Pijn bij het poepen - wat kan dat zijn? (3 jr)

Onze zoon van 3 jaar heeft altijd normale ontlasting gehad. Maar nu, sinds tien dagen, gilt en schreeuwt hij tijdens het poepen. Het doet pijn.

Soms komt er alleen wat dun bruin vocht, maar in principe heeft hij ook elke dag normale ontlasting (zonder zichtbaar bloed, en ook niet extreem hard).

Er is niets veranderd in zijn eet of drinkpatroon. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Mogelijk is er sprake van een lichte verstopping oftewel obstipatie. Dat geeft pijnklachten en kan zeer doen, omdat de ontlasting hard is. Soms wordt er ontlasting langs de harde drol (die nog onderaan in de darm zit) geperst, wat dan diarree geeft – ook wel 'overloopdiarree' genoemd. Gelukkig vertelde u dat uw zoon nog wel elke dag normaal poept.

Hoe obstipatie ontstaat, weten we niet precies, maar de gedachte is dat er meerder factoren een rol spelen. Bij kinderen is het vaak zo dat ze bijvoorbeeld een keer een pijnlijke ervaring hebben, waardoor ze daarna de poep gaan ophouden en zo in een vicieuze cirkel belanden.

Probeer uw zoon in ieder geval voldoende vocht te laten drinken en geef hem vezelrijk te eten. Als dit niet helpt, ga dan naar uw huisarts voor verder advies en een eventuele behandeling met medicijnen. Succes gewenst!

Lees ook: