Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

29 februari 2008 door Nanny Gortzak

Pijn en kloofjes bij het voeden met een tepelhoedje. Wat nu? (8 dgn)

Sinds 8 dagen geef ik borstvoeding aan mijn dochter. Vanaf het begin was het voor mij een pijnlijke kwestie, voornamelijk omdat ik weinig tot geen tepelvorming heb. Allerlei kloofjes vormen kleine eilandjes op de tepel.

Vandaag merkte ik dat een stukje van mijn tepel in het siliconen voedingshoedje terecht kwam. Zal dit ook gebeuren met de rest van die eilandjes? En zal dit gedeelte van mijn tepel teruggroeien?

Antwoord

Om met uw laatste vraag te beginnen: meestal zal de huid van de tepel inderdaad weer goed herstellen. Hoewel deze huid behoorlijk zacht is, is het helend vermogen ook erg groot. Of er nog vaker stukjes huid zullen 'afbreken' kan ik niet voorspellen, maar u kunt de kans daarop wel kleiner maken. Hieronder zal ik daar meer over vertellen.

De kern van het probleem is dat de borstvoeding niet goed loopt. Het doet pijn, u gebruikt een tepelhoedje en u heeft een groot aantal pijnlijke kloofjes. Er zal dus iets gedaan moeten worden aan het voeden zelf.

Tepelhoedje

U vertelde dat u een tepelhoedje gebruikt omdat uw tepels vlak zijn. Ik neem aan dat iemand u daarom de tepelhoedjes heeft aangeraden. Soms is dat inderdaad de enige manier waarop een baby aan de borst wil drinken. Hoewel het niet ideaal is, kan het soms een – al dan niet tijdelijke – oplossing zijn.

Het gebruik van een tepelhoedje moet dan wel duidelijk een verbetering zijn ten opzichte van voeden zonder hoedje. Maar als u ondanks het tepelhoedje toch nog pijn en last van kloofjes heeft, dan moet er gekeken worden naar de manier waarop het hoedje gebruikt wordt.

Hoedje goed plaatsen

Allereerst is het belangrijk dat de tepel én de tepelhof zo ver mogelijk in het hoedje komen. Dat voorkomt vervelende frictie en pijn doordat de baby als het ware door het siliconen materiaal heen op een randje van de tepel bijt. Hoe meer borstweefsel in de top van het hoedje zit, hoe beter. In dat geval zal de baby ook het beste de melkproductie kunnen stimuleren.

Hoe krijg je zo veel mogelijk borstweefsel in het hoedje?

  • keer het hoedje bijna binnenstebuiten;
  • plaats het over het midden van de tepel en de tepelhof;
  • en laat het dan geleidelijk terugrollen.

Zo wordt de tepel als het ware naar binnen gezogen. Mocht het hoedje niet goed op zijn plaats blijven zitten, dan kun je vóór het aanbrengen de borst wat vochtig maken met schoon water.

Aanleggen

Zodra het hoedje geplaatst is, kan de baby aangelegd worden. Let er dan goed op dat de baby het hoedje zo ver mogelijk in de mond neemt. Op die manier is de kans op pijn bij het voeden zo klein mogelijk.

Overigens kon ik uit uw verhaal niet opmaken of het voeden alleen maar pijn doet, of dat uw dochter ook niet goed wil happen. Misschien is een andere manier van aanleggen al voldoende om de pijn én het tepelhoedje te vermijden.

Als uw dochter echter niet (rechtstreeks) aan de borst wil, dan kunt u blijven voeden met het tepelhoedje en eventueel af en toe proberen of ze ook zonder wil drinken.

In beide gevallen denk ik dat u veel kunt hebben aan iemand die u goed kan uitleggen hoe u aan moet leggen, zowel met als zonder tepelhoedje.

Succes ermee!